Analitzaran la pedra del claustre romànic de Palamós per comprovar-ne l'autenticitat

Patrimoni autoritza la instal·lació d'un ascensor al santuari de la Mare de Déu del Mont

El 7 de juny dos arqueòlegs i un arquitecte del Departament de Cultura de la Generalitat va accedir per primer cop a la finca del Mas del Vent de Palamós per poder observar i investigar en primera persona el claustre descobert recentment en el jardí. Els tècnics van fer fotografies i van prendre mides del claustre, d'estil romànic, i també van fer un croquis del conjunt. A més, van demanar als propietaris un seguit de documentació, que es van comprometre a facilitar-los. Tot plegat, per poder dictaminar si el claustre és realment una joia del romànic que data del segle XII o no.

El dictamen definitiu, però, encara trigarà un temps per ara indefinit. El director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Antoni Baulida, ha detallat que aquest informe final no el faran només els tècnics del Departament de Cultura, sinó que també encarregaran a experts externs que analitzin i valorin diversos aspectes del claustre. Baulida ha detallat que demanaran a geòlegs que analitzin les pedres i el tall per poder afinar el màxim possible sobre la datació del claustre i quines parts són les originals i quines no.

La investigació haurà de determinar si es tracta d'un conjunt original del segle XII -com apunta el professor de la UdG Gerardo Boto que ha redescobert l'obra-. Aquest claustre està instal·lat a la finca Mas del Vent des del 1959, com ho corroboren fotografies que es troben a l'Arxiu Municipal de Palamós i que recullen el moment del muntatge. Ha estat el professor de la Universitat de Girona Gerardo Boto qui ha destapat l'existència d'aquest conjunt en una finca privada després de veure fotografies del claustre en una revista d'arquitectura i disseny francesa.

Una vegada la investigació hagi acabat, si dictaminen que el claustre és autèntic caldrà catalogar-lo i protegir-lo. Algunes de les figures de protecció exigeixen que sigui visitable. Tot i que Cultura pot eximir els propietaris d'aquest punt, els amos ja han assegurat que no els importaria arribar a un acord per fer algunes visites l'any.

Pujar al santuari de la Mare de Déu del Mont en ascensor

La comissió de Patrimoni de Girona ha autoritzat la instal·lació d'un ascensor per pujar al santuari de la Mare de Déu del Mont. Baulida ha explicat que en la darrera reforma que van fer a aquesta ermita catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) ja van preveure l'ascensor i van deixar un espai lliure per instal·lar-lo.

Problemes econòmics van fer que llavors el pressupost no arribés a cobrir la instal·lació de l'ascensor. Ara, han fet arribar el projecte a la comissió de Patrimoni per desencallar-lo. Baulida ha explicat que veuen amb bons ulls la proposta, que implica excavar una espècie de túnel a la pedra, al lateral de l'ermita, per fer-lo arribar fins on hi ha el calaix fet per a l'ascensor. Patrimoni demana als responsables de l'obra que minimitzin al màxim l'impacte visual, sobretot amb la part que ha de sobresortir una mica del teulat.