Els Mossos i la Policia Local precinten tots els locutoris de la Bisbal d'Empordà perquè no tenien els permisos

S'han clausurat cinc locals, comissat 30 ordinadors amb software il·legal i 15 telèfons mòbils


Cinc de cinc. A la Bisbal hi ha cinc locutoris i, després del dispositiu conjunt entre mossos i policia local, tots han acabat amb la persiana baixada. Durant l'operatiu els agents han comprovat si els establiments tenien les llicències necessàries del programari dels ordinadors i també han analitzat la documentació de l'establiment per determinar si els locutoris complien amb tots els requisits legals.

Després de registrar els cinc locutoris, han comprovat que tots incomplien la normativa relacionada amb el programari de l'ordinador. 'Tenir software il·legal o explotar-lo al públic és un delicte penal amb penes de sis a 25 mesos de presó', ha explicat el pèrit de Microsoft, Miguel Ángel Barrera. Barrera s'ha encarregat de verificar si el programar instal·lat als ordinadors dels locutoris és legal.

'El 95% del software és il·legal o pirata', ha conclòs Barrera que explica que només el 5% dels ordinadors que han trobat als locutoris tenien els permisos dels programes. El pèrit ha detallat que hi ha dos tipus d'il·legalitats en aquest sentit, pot ser que els titulars de l'ordinador tinguin llicència del programa però només per a ús domèstic i no per a explotació comercial o que tot sigui totalment pirata.

Si el que falta és el permís d'explotació comercial, avisen el titular perquè l'adquireixin, si el programari està piratejat precinten i s'enduen els ordinadors. L'operatiu d'aquest dimarts ha acabat amb el decomís de trenta ordinadors dels cinc locutoris.

Els agents també han comprovat que els titulars dels establiments tinguessin tots els permisos municipals al dia. 'Hem detectat deficiències de tipus administratiu', ha explicat el cap de l'ABP de la Bisbal, David Puertas. Aquestes deficiències administratives són, per exemple, no tenir la llicència d'activitat al dia o no tenir assegurança de responsabilitat civil.

El sergent en cap de la Policia Local de la Bisbal, Josep Cruz, ha detallat que en els locutoris també han trobat que alguns dels treballadors no estaven donats d'alta a la seguretat social. 'Els propietaris no han pogut aportar la documentació', ha explicat Cruz. Segons el sergent, ara l'Ajuntament de la Bisbal obrirà un expedient des de l'àrea d'activitats i instaran els propietaris dels locutoris a regularitzar la situació dels establiments.

'Si no ho fan, es precintarà el local definitivament i es tancarà l'activitat comercial', ha conclòs Josep Cruz.