Es compleixen 20 anys de l'arribada de la flama olímpica a Empúries

La cerimònia es va convertir en un acte reivindicatiu a favor de la independència de Catalunya

Més de 20.000 persones es van aplegar a la platja d'Empúries per donar la benvinguda a la flama olímpica el 13 de juny de 1992 en el que seria la seva primera parada camí de Barcelona. L'acte festiu va viure moments de tensió hores abans del seu inici quan un grup d'independentistes es va topar amb militants de Juntas Españolas, els quals es van embardissar en una baralla a l'interior del municipi de l'Escala.

L'arribada de la flama es volia aprofitar per part de diversos partits independentistes i col·lectius per reivindicar la independència de Catalunya. Un exemple en va ser el líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Àngel Colom, que volia apropar-se a la barca portadora de la flama amb la seva embarcació plena d'Estelades. La Guàrdia Civil va obligar a Colom i la resta de membres republicans a desviar-se del rumb previst, fet que va portar a Colom a denunciar dies més tard a les forces de seguretat espanyoles.

El públic, per la seva banda, va omplir les grades amb Estelades que el realitzador de la cadena de televisió que ho retransmetia en directe va evitar es veiessin. També va evitar que a través de la senyal de vídeo internacional es pogués observar com un jove s'enfilava damunt el peveter amb una pancarta que resava "Freedom for Catalonia" just quan un saxofonista interpretava "El cant dels ocells". Els televidents només van arribar veure imatges de la posta de sol i quan la Guàrdia Civil va retirar al jove, aleshores es va reprendre la retransmissió. Només TV3 va captar el moment que va emetre l'endemà a l'informatiu del migdia.



Els incidents també es van produir en el moment dels parlaments, just quan el ministre d'Educació, Javier Solana i l'aleshores alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, van pronunciar part dels seus discursos en castellà. L'escridassada va ser esmorteïda per TVE, que va decidir apagar els micròfons d'ambient.

Després de l'acte la flama va sortir en direcció Barcelona, passant abans per totes les comunitats autònomes d'Espanya.

Vídeo: TV3