Un projecte transfronterer assessorarà gratuïtament vint petites i mitjanes empreses

Els consultors impartiran quatre jornades de formació a les mateixes instal·lacions de les pimes beneficiades

"Feia falta una acció contundent de la innovació focalitzada a les empreses", ha argumentat Tresserras, que considera que les pimes tenen una "demanda latent" que no pot ser satisfeta per les "grans consultores", amb "interessos diferents". D'aquesta manera el director de l'Avant ha justificat la necessitat d'aquest programa, que preveu beneficiar vint pimes. El cost per als empresaris es limitarà als desplaçaments dels consultors, entre els quals es troben assessors de la Universitat de Girona (UdG).

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, ha reflexionat que en "temps de dificultats" arriba el moment de "redefinir l'estratègia de l'empresa", i per fer-ho els negocis necessiten eines "pràctiques, directes, efectives i amb un rendiment immediat".

És per això que ha valorat positivament el potencial de l'Avant, del qual ha destacat aspectes com l'actuació individualitzada per a cada pime, així com la voluntat d'aplicar eines creatives, buscar millores competitives o la potenciació de la relació entre diferents departaments d'una mateixa empresa.

Espadalé també ha volgut subratllar la importància de la implicació de la UdG en el programa, convençut que la transferència de coneixement entre el món acadèmic i l'empresarial "té molt camp per recórrer". A part, hi ha pimes que passen per "dificultats" i "cada vegada són més receptives a les propostes del món acadèmic".

Beneficis de fins a un 8%

L'Avant preveu aplicar tècniques per millorar la competitivitat de manera particularitzada a cada empresa. Per fer-ho desenvoluparà un programa de dotze hores desglossades en quatre jornades, la primera de les quals se centra en les característiques concretes de cada pime. Les altres tres tracten aspectes com la millora i la innovació, els mercats, la generació de valor o la reducció de costos, entre d'altres. També s'obre la porta a donar continuïtat al programa en funció "de la profunditat de la problemàtica".
 

 
Segons els impulsors del projecte, l'experiència en l'ús de la metodologia que aplicarà l'Avant "fa pensar en poder obtenir valors de millora de l'ordre del 5 al 8%".

El programa Avant està organitzat pel Centre d'Innovació i Emprenedoria de Figueres (CIE Figueres) -organisme que depèn de l'Ajuntament de la ciutat-, amb la coordinació de l'Oficina Universitat-Empresa de la UdG. Està dirigit pel director del CIE Figueres i també director del Centre d'Innovació i Desenvolupament Conceptual de Nous Productes (CID) de la UdG, Josep Tresserras, i hi participaran un grup de professionals amb una "àmplia experiència empresarial industrial productiva".

Està subvencionat amb 40.000 euros del projecte europeu Transversalis -del programa Interreg-CEE-, que pretén estendre la cultura de la innovació entre les empreses. Transversalis és un pla transfronterer entre els estats espanyol i francès en què participen diverses universitats, i hi col·laboren l'Ajuntament de Figueres i la Cambra de Comerç de Girona, entre d'altres. El programa té vigència fins a l'octubre vinent i ha estat finançat amb 2,7 MEUR. Tresserras ha explicat que ara s'intentarà donar-li continuïtat ja que "ha estat molt positiu a tota la zona transfronterera".

L'Avant seleccionarà les vint empreses beneficiàries i durarà des de la segona quinzena de juny fins a l'octubre. Està obert a totes les pimes del territori transfronterer, és a dir, de les demarcacions de Lleida i Girona i a l'estat francès, fins a la regió de Migdia-Pirineus.

Tot just començat el procés de difusió de l'Avant, de moment es desconeix l'acollida que tindrà entre les empreses, però si n'hi ha moltes d'interessades significarà que "hi ha una necessitat no coberta" i que "les institucions han de prendre més accions" en aquest sentit, ha remarcat Tresserras.