Salt inspecciona més de 400 pisos amb risc de brutícia i plagues

Les inspeccions comencen arran d'una denúncia veïnal o d'una queixa verbal per problemes higiènics

Que els veïns tinguin els seus domicilis nets, que no hi hagi amuntegaments d'objectes en habitacions o patis interiors i assegurar les condicions higièniques per evitar la proliferació de plagues d'insectes, com les paneroles. Aquests són els objectius d'aquest pla d'ocupació que va començar el mes de desembre i que, des de llavors, ja ha passat per 22 comunitats de veïns de la població.

La tinenta d'alcalde de Salut i Acció Social, Margarita de Arquer, ha explicat que les inspeccions comencen arran d'una denúncia veïnal o d'una queixa verbal per problemes higiènics en alguna comunitat de veïns. Llavors, els sis treballadors d'aquesta patrulla d'informadors d'hàbits higiènics i salut, visiten les comunitats de veïns i elaboren una diagnosi de l'estat de neteja i conservació dels habitatges.

'Miren si hi ha presència de paneroles, si hi ha amuntegaments, si hi ha males olors, que la seguretat en el pis sigui la que ha de ser, si té xarxa d'aigua potable, si tenen llum i, en definitiva, si l'estat de l'haibtatge és correcte o no', ha explicat de Arquer. A partir d'aquesta primera visita, els informadors d'hàbits higiènics elaboren un pla de treball per als veïns i fan recomanacions sobre com han de fer la neteja per solucionar la situació. Uns dies més tard hi tornen per valorar els resultats i posteriorment fan una tercera visita. Si els veïns han fet cas de totes les recomanacions i tenen el pis en condicions donen l'historial per tancat. De les 22 comunitats, ja n'hi ha vuit que les donen per tancades.

En cas que les condicions de neteja i higiene del pis no millorin o vegin que hi ha un risc per a la salut, els informadors alerten els serveis socials i, a partir d'aquí, són ells els encarregats de solucionar els problemes que han detectat. Margarita de Arquer ha afirmat que, fins al moment, els veïns s'han prestat a la col•laboració i els serveis socials només han hagut d'intervenir en un cas però perquè la persona que vivia al pis era una dona gran que vivia sola i no tenia família a prop ni aparell de teleassistència.

Plagues d'insectes

La majoria del pisos que ha inspeccionat estan ubicats al sector centre de la població. És un dels barris més poblats i és on, des de fa temps, l'Ajuntament de Salt hi ha detectat problemes de salubritat i presència de plagues. 'Hem millorat molt', ha afirmat de Arquer en relació a les plagues de paneroles o escarabats de cuina. La tinenta d'alcalde ha explicat que a través d'aquest pla d'ocupació i d'oferir informació als veïns, han eliminat els possibles focus de cria dels insectes i han reduït la presència de paneroles.

'Si hi ha una bona neteja, es tapen les esquerdes per on poden entrar i frenes els punts on poden criar, s'evita la proliferació', ha explicat de Arquer. La regidora ha afegit que a vegades també detecten que la presència d'insectes ve de pisos que hi ha tancats. Llavors, fan un requeriment al propietari perquè, encara que no visqui a l'habitatge, el tingui en les condicions higièniques necessàries.

El pla d'ocupació és previst que duri sis mesos tot i que de Arquer ha assegurat que els hi agradaria poder comptar amb els informadors durant més temps. 'Fins ara prioritzem i només actuem a les comunitats d'on rebem queixes, però ens agradaria fer-ho extensiu a tot el poble perquè sempre és bo tenir coneixements en salut i temes d'higiene', ha conclòs de Arquer.