Creixen un 43% els residus de risc biològic a l'Hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà

En total se n'han enviar a destruir 24 tones

L'hospital de Palamós (Baix Empordà) i els CAP de la comarca han gestionat fins a un 43% més de residus de risc biològic aquest primer quadrimestre d'any arran de la pandèmia.
En concret, segons informen els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) des de l'hospital i les quatre Àrees Bàsiques de Salut (ABS) s'han enviat a destruir 24,2 tones d'aquests residus (entre d'altres, bates, guants i mascaretes que fan servir els sanitaris). A aquests s'hi han d'afegir els que s'han generat a les residències i als hotels de salut on s'han allotjat malalts de la covid-19. I que, en aquest cas, es tracten com a rebuig. Al Palafrugell Gent Gran, per exemple, aquests residus han augmentat un 50% (fins arribar a les 18,5 tones).
 
Segons recorda el SSIBE, des de l'inici de la pandèmia, tots els residus generats a les zones destinades a atendre pacients amb la covid-19 tant als hospitals com a les ABS, han passat a ser considerats de risc biològic. En el cas de les residències i hotels de salut, en canvi, es tracten com a rebuig.
 
Depenent del centre, a més, aquests residus s'han de gestionar de diferent manera. En hospitals i CAP s'han de posar en doble bossa, tancats amb brides de forma segura i dins d’una caixa de cartró. La recollida la porta a terme una empresa sanitària especialitzada en residus sanitaris perillosos.
 
En el cas de residències i hotels de salut, per contra, es dipositen en un sistema de triple bossa i, després, també es tanquen amb brides i es posen en una caixa. En aquest cas, els recullen els serveis de neteja municipals.

Un 43% més

Durant el primer quadrimestre del 2020 s’han gestionat 24 tones de residus de risc biològic (24.270 kg) a l’hospital de Palamós i a les quatre ABS de La Bisbal d’Empordà, Palafrugell, Palamós i Torroella de Montgrí- Això suposa un augment del 43% respecte al mateix període de l’any passat, quan es van gestionar 16.956 kg. Amb la pandèmia, segons concreta el SSIBE, s’han habilitat nous punts de recollida d’aquests residus a totes les ABS.
 
A les residències i hotels de salut, per contra, ha augmentat considerablement el residu rebuig. Al Palafrugell Gent Gran, ara convertit en sociosanitari, per exemple, s’ha passat dels 11.704 kg del primer quadrimestre de 2019 als 18.656 kg del mateix període de 2020, cosa que suposa un augment del 50%.
 
Segons explica el SSIBE, en paral·lel, "tota aquesta gestió dels residus ha fet disminuir la segregació dels residus d’envasos lleugers i dels de grup II, que són els residus sanitaris no perillosos". Aquesta disminució s’explica, precisament, perquè tots aquells residus dels llocs on es tracten malalts amb coronavirus es consideren com a grup III (de risc biològic).