Inaugurat el nou Arxiu Comarcal a la Bisbal de l'Empordà amb una inversió de 2,6 MEUR

El conseller de Cultura assenyala que aquest ha de ser un equipament de referència

Entre els anys 2008 i 2011, el Departament de Cultura ha invertit 2.677.374,90 euros en la construcció del nou arxiu que s'ha edificat en un terreny cedit per l'Ajuntament. L'edifici és obra de l'arquitecte Jordi Casadevall i s'ha aixecat en una zona recentment urbanitzada on hi ha emplaçats altres equipaments.

L'Arxiu Comarcal custodia un volum de 1.403, 07 metres lineals de documentació de la comarca. Els fons més nombrosos són els notarials, els judicials i els de l'administració local. Al llarg de la història ha rebut també fons d'associacions i entitats, patrimonials i familiars, empreses i personals. En aquests moments, té un fons amb 43.800 imatges i 200.126 pàgines de documentació digitalitzada.

Les noves instal·lacions

El nou Arxiu té una superfície útil de 1.547 metres quadrats edificats en dues plantes i es divideix en dues àrees, la interna i la destinada a espai públic. L'àrea interna disposa de moll de càrrega, sala de recepció de la documentació, àrea de desinfecció, magatzems, sales de treball, despatx, sala de reunions, vuit dipòsits de documentació i dues sales de suports especials, una per a documentació electrònica i fotogràfica i l'altre per a suports de gran format.

Els espais públics es divideixen en una sala de consulta amb capacitat per a 16 persones que també conté una biblioteca auxiliar i una sala polivalent amb un aforament de 50 persones.

Per a la seguretat, preservació i conservació de la documentació, l'arxiu disposa de sistemes de control ambiental (temperatura i humitat relativa) i sistemes de seguretat (alarma antiintrusió, circuit de vídeo i detectors de fum). També disposa d'equipament informàtic de digitalització i aplicatius de gestió de documentació i serveis de conservació a llarg termini de documentació digital.

Un equipament de "referència" per a la comarca

L'acte inaugural ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha subratllat el paper dels arxius municipals per vetllar per la conservació del patrimoni documental dels pobles. I ha assenyalat que la seva presència són un indicador de que "s'està treballant per al futur". En relació a l'arxiu inaugurat, ha assenyalat que s'ha fet sota criteris de "sostenibilitat" i que espera que sigui un "referent" com a indret per conservar tots els fons documentals del Baix Empordà.

La inauguració s'emmarca en la celebració del Dia Internacional dels Arxius amb més de 90 activitats repartides per tot Catalunya des del 4 fins al 10 de juny. L'acte ha comptat amb l'assistència del president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Òscar Aparicio, i el director general del Patrimoni Cultural, Joan Pluma.