Tossa intenta recuperar la normalitat després del coronavirus i del Gloria

La majoria d'establiments de primera línia de costa segueixen tancats

El 21 de gener el litoral gironí patia un dels pitjors temporals dels últims anys: el Gloria. Un dels municipis més afectats va ser Tossa de Mar (Selva) on les onades van sobrepassar tota la platja arribant a primera línia de la costa.

Bars i restaurants van veure com els subterranis quedaven completament inundats i el terra es tenyia de fang i sorra. Les neveres i altres electrodomèstics quedaven inutilitzats perquè l'aigua de mar feia malbé els motors a la vegada que tendals, vidres, portes i persianes quedaven totalment malmeses.

Pràcticament mig any desprès el municipi encara no s'ha recuperat dels efectes devastadors del temporal. Els locals encara estan a mig reformar per arreglar els desperfectes ocasionats per les onades, la pluja i el vent. Els locals de primera línia de mar encara mostren les ferides que van patir amb persianes aixafades, vidres trencats i portes de fusta bufades.

El principal motiu és que quan els establiments començaven a rebre els diners de les assegurances per reparar els locals, va arribar el coronavirus que va obligar a paralitzar-ho tot. Així ho explica la directora de l'hotel Corisco, Teresa Coris, qui ha afirmat que van estar tot un mes tancats reparant les destrosses. Finalment van obrir el primer cap de setmana de març aprofitant que es celebrava carnaval. "La setmana següent ja tornàvem a tenir tancat", ha lamentat.

Coris ha recordat que va reparar les destrosses, però no va arribar a comprar tots els mobles nous. "Això ara és un avantatge perquè els podré comprar seguint les directrius sanitàries", ha afirmat la directora. De tota manera, Teresa Coris encara no sap quan podrà tornar a obrir. Fins aquest dilluns no ha volgut rebre als lampistes i altres operaris per arreglar el que faltava. "El meu pare, el meu fill i jo vivim a l'hotel i no volia exposar-nos", ha detallat Teresa Coris. Per això va decidir que durant la quarantena no entraria ningú a l'hotel per evitar contagis.

Igual que la Teresa, en Ramon Joan també va patir els efectes del Gloria. Ell té un bar al passeig de Tossa de Mar en què bona part del local és terrassa. "El temporal ens va destrossar tendals, la reixa de l'entrada i tot el terra va quedar enfangat", ha recordat el propietari del bar Jardí. També es va inundar el soterrani. Tot i així, en Ramon Joan va poder arreglar la majoria de desperfectes abans que arribés la crisi sanitària.

A l'expectativa abans d'aixecar la persiana

El propietari del bar Jardí ha afirmat que malgrat tenir-ho pràcticament tot a punt no obrirà la seva terrassa aquest cap de setmana. "Esperarem a veure com evoluciona tot", ha afegit Ramon Joan. Per al propietari del local de Tossa de Mar és molt important que es permeti "viatjar entre regions sanitàries", sobretot per atraure el públic de Barcelona.

Igual que ell, la majoria de locals de primera línia de mar mantindran la persiana abaixada aquests dies, tot i formar part de la fase 1 i tenir dret a obrir les seves terrasses.

Per contra, la Teresa té moltes ganes de "tornar a l'activitat". S'haurà d'esperar que els operaris acabin totes les reformes pendents. La propietària de l'hotel Corisco ha afirmat que no té por per la baixa facturació que suposi tenir la terrassa a mig gas. Compta amb un espai de 200 metres quadrats i a l'estiu hi ha moltes taules, però durant els mesos d'hivern en treu la meitat per esponjar l'espai. "Ja hi estic acostumada a aquest ritme de feina", ha assegurat.

Un 50% de la facturació

El propietari del bar Jardí ha avançat que la majoria de locals de primera línia de costa preveuen una important davallada en la facturació. "Aspirem a ingressar el 50% del que aconseguíem anys anteriors", ha explicat. A més, aquesta caiguda se suma a "dues temporades a la baixa", que van registrar el 2018 i el 2019 amb menys afluència que el 2017.