Un centenar de socorristes de la Creu Roja vigilaran 33 platges de la Costa Brava aquest estiu

L'entitat recupera els serveis a Roses i està pendent encara dels concursos de Castelló d'Empúries i Sant Feliu de Guíxols

33 platges de la Costa Brava tindran aquest estiu un centenar de socorristes amb el característic emblema de la Creu Roja. En total, l'entitat prestarà el servei al litoral de nou municipis repartits entre les comarques de l'Alt i el Baix Empordà (Portbou, Llançà, Roses, l'Escala, Pals, Begur, Palafrugell, Palamós i Platja d'Aro).

Arreu d'aquestes 33 platges, la Creu Roja hi tindrà instal·lats un total de 34 llocs de socors, disset cadires de vigilància i divuit torres d'observació. A més, a l'hora de prestar el servei, l'entitat disposa de sis ambulàncies, vuit embarcacions, una moto aquàtica, onze desfibril·ladors -quatre més que l'any passat- i divuit cadires amfíbies per facilitar el bany a les persones discapacitades.

El coordinador de platges de la Creu Roja, Jordi Martori, destaca que aquest 2012, l'entitat tornarà a prestar el servei a les sis platges de Roses, després de dos anys de no fer-ho.

A més, en els propers dies, el llistat de municipis gironins inclosos a la llista es pot incrementar. I és que encara no s'han resolt els concursos per a la vigilància del litoral de Castelló d'Empúries i Sant Feliu de Guíxols, on la Creu Roja s'ha presentat.

A més de prestar atenció sociosanitària als diferents llocs de socors, l'assistència que dóna la Creu Roja a les diferents platges del litoral també inclou la informació sobre l'estat del mar, la prevenció de riscos, l'assistència a les embarcacions i els rescats de banyistes.

Al dispositiu d'aquest 2012 hi participen sis assemblees locals: Llançà, Roses, Figueres, Palafrugell, Palamós i Sant Feliu de Guíxols-Vall d'Aro. Precisament, aquesta darrera ha incorporat un mòdul per donar suport als efectius de Salvament Marítim si fos necessari.

"La nostra competència arriba fins a determinats metres dins l'aigua; a partir d'aquí, ja correspon a Salvament Marítim", indica Martori. I hi afegeix: "Amb aquest mòdul, que incorpora una embarcació, els efectius de la Creu Roja podran actuar com a suport i recolzament sempre que sigui necessari".

Més de 8.800 assistències

L'any passat, els socorristes de la Creu Roja van assistir 8.847 banyistes a les platges gironines, una xifra similar a la del 2010 (8.954). En total, es van rescatar 59 banyistes, localitzar 75 menors extraviats i fer 1.807 assistències per picades de medusa.

Jordi Martori insisteix en què un dels àmbits on els socorristes de la Creu Roja incideixen més és en la prevenció. "L'estiu passat vam fer 26.285 actuacions preventives, en comparació amb les 14.191 del 2010", explica el coordinador de platges.

A l'hora d'anar a passar el dia a la platja, Martori explica que cal tenir clares -sobretot- dues recomanacions. "Una és fer cas als socorristes i l'altra, ser conscient dels riscos i els límits personals que té cadascú", explica. I conclou: "És a dir, que si no ets un gran nedador no facis grans distàncies, que si tens nens els has de vigilar o bé que t'has de protegir del sol de manera adequada".