El Santa Caterina reprèn l'activitat assistencial i quirúrgica pel descens de pacients amb coronavirus

El 7% dels pacients atesos per coronavirus han ingressat a l'UCI

La disminució del nombre de pacients amb covid-19 o amb sospita de la malaltia atesos a l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) ha permès recuperar progressivament l'activitat assistencial i quirúrgica.

Segons informen en un comunicat, la incidència del virus s'ha reduït "de forma taxativa" i actualment queden 51 pacients afectats per la pandèmia ingressat a les unitats d'hospitalització convencionals i el centre hospitalari disposa de quatre llits d'UCI lliures. En aquest context, l'objectiu de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) és anar recuperant progressivament l'activitat de totes les àrees assistencials de l'hospital, així com l'activitat de quiròfan.

L'àrea d'atenció continuada i vigilància intermèdia (ACVI) del servei d'urgències, que s'havia transformat en una segona UCI durant el període àlgid de la pandèmia, fa més d'una setmana que ha recuperat la seva activitat habitual. A més, el centre ja ha iniciat l'activitat quirúrgica convencional programada en quatre quiròfans, que funcionen en torn de matí i de tarda, i ha posat en marxa una tercera sala d'operacions per a les intervencions urgents, deixant un sisè quiròfan exclusivament per a les operacions de pacients amb covid-19.

Durant els propers dies també preveuen tornar a utilitzar l'àrea de l'hospital de dia com a àrea de suport al pacient postoperatori, fet que possibilitarà reprendre la cirurgia major ambulatòria al setè quiròfan de l'hospital. En aquests moments, l'hospital de dia encara acull alguns pacients amb covid-19 o amb sospita de la malaltia que necessiten ventilació. També han reactivat la realització de les proves complementàries i de les endoscòpies diagnòstiques.

La desescalada requereix d'una sèrie de modificacions estructurals en el circuït d'atenció als pacients. D'entrada, l'obligació que tenen els pacients i familiars, en el cas d'acompanyament, de complir amb les mesures preventives dictades pel Departament de Salut i que es basen, principalment, en mantenir la distància mínima de seguretat, utilitzar mascareta per part de totes les persones usuàries dels centres de salut i limitar encara el nombre d'acompanyants als casos de menors, parteres i persones amb discapacitat o dependents.

També cal diferenciar les àrees 'covid-19' de les 'no covid-19' i fixar un circuit específic per a l'atenció urgent del pacient amb patologia respiratòria. En aquest sentit, segons informen, estan duent a terme una sèrie de reformes per crear una nova àrea assistencial a una de les unitats d'hospitalització, que possibilitarà en breu el retorn de les urgències pediàtriques i psiquiàtriques a l'àrea de les urgències generals.

La setmana passada, l'hospital també va reprendre la reprogramació de les consultes externes, amb una planificació de les agendes que combina l'atenció telemàtica amb la presencial, segons especialitat, per poder adequar els espais a les noves mesures de seguretat dictades per Salut i, per tant, d'obligat compliment. D'altra banda, aquesta setmana han reactivat la rehabilitació cardíaca presencial així com la rehabilitació vinculada als accidents de trànsit.

Un 7% dels pacients, a l'UCI

Segons el registre d'activitat amb data d'avui, l'hospital Santa Caterina ha atès des de l'1 de març 1.093 pacients amb covid-19 o sospita de malaltia. En conjunt han atès 1.011 urgències, de les quals el 42% han estat derivades a l'hospitalització convencional (426), sobretot a Medicina Interna, i un 17% (172) han estat urgències ingressades en règim d'hospitalització domiciliària, amb seguiment presencial i virtual per part d'infermeria.

En l'activitat registrada s'observen 416 altes hospitalàries de casos confirmats amb covid-19, 134 altes de casos sospita i 45 altes amb reingressos de menys de 30 dies. 36 altes més han estat pacients ingressats a l'UCI, xifra que representa el 9% del total de les altes. Per la seva banda i en relació amb les altes de l'activitat d'hospitalització a domicili, es registren 156 casos des de l'1 de març, dels quals, 71 han estat pacients amb covid-19 confirmat i 85 amb sospita de la malaltia.

En aquest moments hi ha 51 pacients ingressats amb covid-19 confirmada, tres dels quals es troben a l'UCI, 46 majorment a Medicina Interna i dues persones en seguiment d'hospitalització domiciliària. Dels tres pacients ingressats a l'UCI, dos rebran l'alta del servei en 24-48 hores i només quedarà un pacient intubat.