Blanes bonificarà el 75% de la taxa de les terrasses i amplia l’espai d’ocupació

Si no hi ha activitat no se'ls cobrarà cap tribut

A Blanes (Selva) el pas a la Fase 1 va comportar que es reprengués l’activitat un bon nombre d’establiments de restauració arreu del municipi.

Principalment van ser bars i cafeteries, i en menor mesura també ho van fer restaurants. Per la seva banda, molts establiments comercials d’arreu de la vila van continuar treballant sense necessitat de cites prèvies en locals de menys de 400 metres quadrats.

Tal com marquen les prescripcions de l’estat d’alarma, els locals de restauració només poden treballar en la fase 1 a les terrasses a l’aire lliure, limitant-se l’aforament al 50% de les taules permeses. Atenent a aquest criteri, l’activitat s’ha restringit a les terrasses, on s’han de mantenir les corresponents separacions de dos metres com a distància mínima de seguretat entre taules o grups de taules. Caldrà esperar fins la Fase 2 perquè també es puguin atendre clients a l’interior.

Ampliació de la superfície de les terrasses de bars i restaurants

Donada l’actual situació de la covid-19, així com el caràcter turístic que també té el municipi, l’Ajuntament de Blanes vol seguir contribuint a fomentar l’activitat empresarial en general, recolzant amb diverses mesures per reactivar l’economia blanenca. Fins al moment, encara no s’ha girat cap cobrament relacionat amb aquesta i altres activitats econòmiques.

Aquest dimarts s’ha emès un decret d’alcaldia on s’autoritza als responsables de les terrasses de bars i restaurants que puguin fer una major ocupació de la via pública. L’únic requisit és que, prèviament, els responsables dels establiments obtinguin el corresponent permís de l’Ajuntament de Blanes mitjançant una sol·licitud que li permeti incrementar la superfície destinada a terrassa. Les peticions s’han de presentar a través de l’administració electrònica i, si disposen de signatura electrònica, accedint a la web: https://www.blanes.cat/tramitoacasa

Bonificació del 75% i sense tributs si no hi ha activitat

L’increment de superfície d’ocupació està motivada per poder atendre el mateix nombre de clients i compensar la reducció del benefici o aprofitament esperat d’ocupació a causa de les noves mesures d’exercici de l’activitat. Per aquest motiu, al tractar-se d’una mesura d’interès públic orientada a reactivar l’activitat econòmica, l’equip de govern té previst fer una proposta de nova fiscalitat que es vol aprovar al ple municipal de la setmana vinent.

Es tracta que es modifiqui la fiscalitat de les terrasses amb caràcter retroactiu, per ser una disposició favorable i d’interès general. Així, durant els mesos que no han pogut fer ús de les terrasses no s’haurà de fer cap liquidació, i ja serà a partir de l’entrada en la fase 1, el passat dilluns, quan es liquidarà  només un 25% de la superfície ocupada.

La nova mesura econòmica arriba després que el passat mes d’abril es van fer les modificacions del calendari del contribuent 2020, que ha provocat que fins ara no s’hagi liquidat ni carregat cap rebut per aquest concepte des de la declaració de l’estat d’alarma. Aquest nou avantatge fiscal va ser debatuda pels grups polítics municipals a la reunió de la Junta de Portaveus d’ahir, i s’haurà d’adoptar majoritàriament al ple del proper dijous 28 de maig, on també es proposarà la modificació d’altres ordenances municipals.

Normativa a complir en les terrasses

Paral·lelament al decret, l’Ajuntament de Blanes també ha emès una circular informativa on s’enumeren tots els requisits que s’han de complir a les terrasses en relació a les mesures sanitàries per prevenir el contagi de la covid-19 :

- Mantenir una distància física de menys de 2 metres entre les taules o, si s’escau, agrupacions de taules.
- L’ocupació màxima serà de 10 persones per taula o agrupació de taules, respectant la distància mínima de seguretat interpersonal.
- Neteja i desinfecció de l’equipament de la terrassa: taules, cadires i qualsevol tipus de superfície de contacte entre un client i l’altre.
- Prioritzar l’ús de jocs de taula d’una sola utilització.
- Posar a disposició del públic a l’entrada dels establiments dispensadors de gels hidroalcohòlics o desinfectants autoritzats.
- Evitar la utilització de cartes d’ús comú, optant per emprar dispositius electrònics propis, pissarres, cartells o altres mitjans similars.
- Els elements auxiliars del servei (vaixella, coberteria, etc) s’han d’emmagatzemar en recintes tancats o lluny de zones de pas de clients i treballadors.
- Eliminació de productes d’autoservei: tovallons, setrilleres, etc.
- Lavabos: ocupació màxima d’una persona -a excepció que hi hagi necessitat d’un acompanyant per ser persona vulnerable o menor- i neteja i desinfecció 6 cops al dia.