Els comerços del centre de Girona aixequen persiana amb mesures de seguretat i pocs clients

Girona Centre Eix Comercial proposa als associats escurçar la pausa del migdia

A primera hora del matí i després de dos mesos, s'ha tornat a repetir la imatge dels comerços aixecant la persiana als carrers del centre de Girona. La setmana passada, que la regió sanitària no entrés a la fase 1 de desescalada va ser "un gerro d'aigua freda" per als comerciants, que ja esperaven poder rebre els primers clients. De fet, d'entrada van ser pocs els establiments que van decidir començar a treballar amb cita prèvia.

Aquest dilluns, amb alegria i amb un "per fi" als llavis de molts d'ells, han pogut reobrir els comerços cara al públic, limitant l'aforament i adoptant totes les mesures sanitàries. "Tots estem preparats i, com que al final la reobertura s'ha retardat una setmana, encara hem tingut més marge per acabar d'enllestir-ho tot i solucionar algun petit problema que detectéssim i que no havíem previst", explica la vicepresidenta de Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena.

El centre de Girona s'ha activat aquest dilluns, acompanyat per un sol radiant, de veïns que frisaven per reunir-se amb els amics o la família a les terrasses. Lluny queda ja la imatge de la ciutat totalment buida però un element nou que ha arribat per quedar-se és el de les mascaretes, tant entre les persones que passejaven com les que s'han animat per prendre alguna cosa en una terrasseta o fer les primeres compres.

"No hem tingut una allau de gent, però és que tampoc ho prevèiem així", ha afirmat Ramírez de Cartagena. Tot i això, els comerços han començat a fer les primeres vendes i esperen que l'afluència de clients es vagi animant més: "La gent té ganes d'anar a comprar". Amb tot, l'associació creu que caldrà esperar una setmana per avaluar com ha estat la represa de l'activitat per a aquells comerços no essencials perquè, de mica en mica, els gironins vagin agafant confiança i s'animin a entrar a les botigues.

Segons Ramírez de Cartagena, és una "bona notícia" que finalment es permeti als comerços fer rebaixes. La vicepresidenta de Girona Centre Eix Comercial subratlla que era una mesura que "no tenia cap sentit" perquè als petits comerços del centre de la ciutat ja no s'hi solen formar aquestes aglomeracions. En tot cas, apunta, el que cal és garantir que es compleix amb l'aforament i la distància social, no prohibir als venedors fer descomptes.

A més, Mercè Ramírez de Cartagena també apunta que fer rebaixes pot ser una sortida per a moltes comerços que ara tenen un "sobreestoc" de productes que no han pogut vendre. "Ens han de posar facilitats, no impediments, era una mesura que no tenia cap consistència i només servia per acabar-nos d'arruïnar", ha dit.

Aprofitant el pla de desescalada, Girona Centre Eix Comercial proposa als comerços associats –i de retruc a tots els de al ciutat- que modifiquin l'horari per adaptar-se més als estàndards europeus. La proposta consisteix en escurçar la pausa del migdia i tancar una hora abans al vespre, cap a dos quarts de vuit del vespre. "Aprofitant que ara no sabem ben bé quan vindrà la gent, plantegem fer una prova pilot per concentrar més l'horari, a veure si ho podem instaurar i guanyar en qualitat de vida", ha conclòs Ramírez de Cartagena.