Augmenten els usuaris del menjador social d'Olot respecte el 2011

L'espai, gestionat per la Fundació La Caritat, s'ha traslladat a un local més ampli i incorpora serveis de dutxa i bugaderia

El menjador social va entrar en funcionament a finals del 2009 a través d'un conveni amb el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, l'Associació Càritas Interparroquial i l'Associació Cultural d'Andalusia de la ciutat, que és qui posava l'espai. Tres anys més tard i a petició també del consorci, s'ha vist que calia incorporar els serveis de bugaderia i dutxes i integrar-los a un únic lloc i per això el menjador s'ha traslladat al número 66 de la mateixa avinguda de Girona, al barri de Sant Miquel.

Des del passat mes de gener que funciona en el nou emplaçament. Des de llavors, ja ha servit 1.907 àpats (el 2011 van ser un total de 3.702 i el 2010, 4.020), s'han fet 174 dutxes i 170 bugades. A banda de l'augment d'usuaris, també s'ha vist com s'ha incrementat la freqüència dels àpats servits al mes, que ha passat de 308 de mitjana a 381 en el que portem d'any. El menjar l'elabora una empresa de càtering i s'ofereix un àpat al dia.

El perfil dels usuaris

Dels 24 usuaris que hi ha actualment, gairebé tots (22) són homes i la mitjana d'edat és d'uns 40 anys. La majoria són nascuts a Olot i molts s'han quedat sense ajuts com ara el PIRMI o viuen en pensions. "Són persones que no poden o no tenen mitjans per poder cuinar a casa", explica el director gerent de la Fundació La Caritat, Joan Sala. Alguns d'ells van començar a venir quan el menjador va obrir portes i no han deixat de sol·licitar el servei.

Davant el repunt d'usuaris que han tingut aquest any, recorden que la capacitat és de 30 persones i la previsó és que no augmenti gaire més, ja que aquest és un servei molt específic. I és que només poden venir a través del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa que és qui, a través d'un estudi previ i el seu posterior seguiment, decideix si reuneix les condicions per acollir-se a aquest servei.

Sala recorda que ja hi ha altres serveis complementaris, com ara un banc d'aliments, des d'on s'ofereixen altres serveis d'atenció a les persones amb necessitats i subratlla "la bona feina" que s'està fent des de tots els àmbits relacionats amb els serveis socials a la comarca. Així ho destaca també l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, que assenyala que "aquest és un servei més a disposició des que ho necessitin".

Fan una crida per trobar voluntaris

A banda de la treballadora familiar i del personal de la fundació, el menjador social també compta amb el suport de voluntaris que ajuden a servir els àpats i col·laboren en les feines del seu funcionament. Els responsables del servei fan una crida a totes aquelles persones que poden estar interessades en donar-los un cop de mà, especialment en l'època de vacances.