La Costa Brava recupera lentament l'activitat amb l'obertura d'algunes terrasses

Quasi tots els establiments del litoral es mantenen tancats

Hotel Miramar, Hotel & Spa Cosmopolita, Hotel Claramar, Hotel Els Pins... Tots ells estan situats o bé al peu del passeig marítim de Platja d'Aro (Baix Empordà) o bé pràcticament a primera línia de mar. I avui, amb el pas a la fase 1 de la desescalada, no n'hi ha hagut cap que hagi obert.

I aquesta estampa no només es dona a Platja d'Aro, sinó també arreu del litoral. Perquè tot i que l'Estat permeti que els establiments turístics puguin rebre clients –això sí, amb les zones comunes tancades- al sector encara no li és viable fer-ho. "La majoria dels d'aquí no obriran, com a mínim, fins al juny, tot i que en tenen ganes", admet el president de l'Associació de Bars, Restaurants i Oci de Platja d'Aro, Jordi Díaz.

Allò que explica coincideix amb el que han dit també la majoria de veus del sector. Fins que no es permeti la mobilitat entre regions sanitàries, i pugui venir gent de l'àrea de Barcelona, i fins que no s'obrin fronteres –si més no, per als francesos- la majoria d'hotels continuaran amb les portes tancades.

Aquest matí, a l'hotel Els Pins de Platja d'Aro, hi havia remenament a l'interior. Estan adaptant tota la zona del bufet (quan obrin, serviran client a client), netejant la piscina, encarregant pantalles de metacrilat... Però el seu director, Jordi Gispert, explica que no preveuen obrir fins d'aquí a un mes. "Estem obrint reserves a partir del 18 de juny", concreta.

En part, han pres aquesta decisió per adaptar l'establiment a les mesures de seguretat contra el coronavirus. Però també, com admet Gispert, perquè no els surt a compte obrir abans. "Com a mínim, han de poder venir els turistes de l'àrea de Barcelona, sinó no és viable", explica el director d'Els Pins.

El San Jorge, un de 98

Arreu de la Costa Brava, la imatge d'hotels tancats es repeteix. I només per posar un exemple de què, amb la fase 1, pràcticament no s'ha mogut res al sector. Al Grup Costa Brava Centre, on s'hi apleguen 98 hotels –la majoria, del Baix Empordà- aquest dilluns tan sols n'hi ha hagut un que hagi obert: el Parkhotel San Jorge de Calonge.

El gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, diu que a finals de setmana preveuen alguna obertura més. Sobretot, algun hotel petit. Però els que obriran, de moment, es poden comptar amb els dits de la mà. El grup ha passat aquest matí una enquesta als seus associats per veure quants d'ells faran el pas, però mentre es mantingui la fase 1 de la desescalada, les obertures seran testimonials. La majoria d'hotels, per fer-ho, s'esperaran al juny.

"Necessitem tornar a la normalitat"

Al Parkhotel San Jorge de Calonge no tenen cap reserva fins dimecres. Inicialment, per aquest dilluns n'hi havia dues, però a finals de la setmana passada es van cancel·lar (perquè els clients no podien arribar). Com explica el director general del grup Escampa, les primeres reserves que tenen ara són per dimecres. En concret, cinc. I a partir d'aquí, esperen rebre'n entre deu i dotze per a la resta de la setmana.

A l'hotel hi ha 121 habitacions. I aquests últims dies, ja s'han anat adaptant algunes plantes a les mesures de seguretat contra la covid-19. "Hem tret el tèxtil decoratiu de les habitacions, els comandaments del televisor estan dins de bosses de plàstic, no hi ha fulletons en paper sinó que els hem informatitzat i s'hi accedeix a través d'un codi QR...", concreta Anglada.

A la recepció, hi ha hidrogel, mampares de metacrilat i s'han posat enganxines al terra que marquen la distància de separació que han de guardar els clients quan arribin amb les maletes. Els esmorzars se serviran a l'habitació o a la terrassa.

El director general explica que són conscients que obrir els és "antieconòmic", però que han decidit fer-ho perquè necessiten "tornar a la normalitat quan més aviat millor". A més, al darrere de la decisió també hi ha una qüestió d'imatge. El Parkhotel no havia tancat mai d'ençà dels darrers tretze anys, quan va decidir obrir els 365 dies.

Carles Anglada explica que, per aquestes dates, tindrien ja entre un 80 i un 90% d'ocupació i una plantilla d'entre 50 i 55 treballadors. "Ara obrim amb una desena; de moment, les reserves vindran sobre la marxa, perquè també depenem de com avanci la desescalada", concreta el director general. A més, Anglada també precisa que aquests darrers dies han rebut trucades de clients que necessiten desplaçar-se per feina, i que volen saber si l'hotel és obert.

A més del de Calonge, el grup Escampa té un altre hotel a Barcelona (de moment, tancat perquè allà no s'ha passat a fase 1) i els apartaments Silken de Platja d'Aro. També els han obert. "Ens sembla que tindran molt bona acollida per al turisme familiar, perquè és un tipus d'allotjament que genera molta confiança", conclou Carles Anglada.