La bandera blava onejarà a 28 platges gironines aquest estiu

La demarcació de Tarragona rep 37 banderes blaves mentre que Barcelona 22

Catalunya es converteix així en la tercera comunitat en número de banderes blaves per darrera Galícia amb 126 i el País Valencià 108 i per davant d'Andalusia que n'ha obtingut 77. En nombre de quilòmetres, el total d eles platges amb bandera sumen 74,9 quilòmetres. En aquest apartat guanya Andalusia amb 116,3 quilòmetres.

L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) i la Fundacuió d'Educació Ambiental lliuren aquestes distincions a aquelles platges, clubs nàutics i ports esportius que superen els seus exàmens de condicions higièniques, de seguretat, accés lliure, sostenibilitat, de compliment de la legislació, l'atenció a persones amb discapacitat, i l'oferta complementària i educativa, entre altres.

Per la seva banda, els ports catalans han rebut 24 banderes blaves, dues més que l'any passat. La demarcació de Girona manté els seus vuit ports mentre que Barcelona i Tarragona en guanyen una cadascuna, passant de 7 a 8 distincions totes dues.

37 platges a la demarcació de Tarragona

Les platges tarragonines que han estat distingides són: la de Cunit, la de Segur de Calafell, L'estany-Mas Mel i Calafell, la de Coma-ruga i Francàs al Vendrell, les de Roda de Barà i Costa Daurada a Roda de Barà, les de la Paella, el Barri Marítim i Es Muntanyà a Torredembarra i la platja d'Altafulla. A la ciutat de Tarragona ha estat distingides les platges de La Mora, Arrabassada, la Savinosa i la de Tamarit, a Vilaseca la platja de la Pineda, a Salou les de Llevant i Capellans, a Cambrils les platges de Vilafortuny i Esquirol, la de Cavet i la de Prat d'en Forés, a Montroig del Camp les platges de Cristall i Pixerota, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant les platges de La Punta del Riu, l'Arenal i la de Torn. Finalment i pel que fa també a la demarcació de Tarragona han estat guardonades les platges de Sant Jordi d'Alfama, Cala Forn, Pixavaques, l'Alguer i Calafató de l'Ametlla de Mar, les de Caproig i Avellaners a l'Ampolla, les del Parc del Garbí i les Delícies a Sant Carles de la Ràpita i la de les Cases d'Alcanar al muncipi d'Alcanar.

28 banderes a les platges de la demarcació de Girona

Les 28 platges de la demarcació de Girona on onejarà la bandera blava són: la Platja Gran de Portbou, la de Gifreu i la del Port de Llançà, la platja del Port de la Selva, la d'Empuriabrava de Castelló d'Empúries, la de Cala Montgó a Torroella de Montgrí, les de Tamariu, Canadell i Llafranc a Palafrugell, la platja de la Fosca a Palamós, les d'Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristus- Ses Torretes de Sant Antoni de Calonge, les de Cala Rovira, Platja d'Aro, Sa Conca a Castell-Platja d'Aro, les de Sant Feliu i Sant Pol a Sant Feliu de Guíxols, les de la Mar Menuda i Gran de Tossa a Tossa de Mar, les de Lloret, Fenals, Sa Boadella i Santa Cristina a Lloret de Mar i, finalment, les de Blanes, Sabanell i Sant Francesc a Blanes.

22 platges a la demarcació de Barcelona

Finalment i pel que fa a les 22 platges de Barcelona, aquestes són: la de Malgrat a Malgrat de Mar, la de la Pineda a Pineda de Mar, les de Garbí i Gran de Calella a Calella, la de Canet a Canet de Mar, la dels Tres Micos a Caldes d'Estrac, les d'Ocata i el Masnou a El Masnou, la de Badalona, les de la Nova Mar Bella, la Mar Bella, el Bogatell, la Nova Icària, La Barceloneta i Sant Sebastià a Barcelona, la de Castelldefels, la del Prat al Prat del Llobregat, la de Gavà Mar a Gavà, la de Ribes-Roges, d'Adarró, Sant Gervasi a Vilanova i la Geltrú i la Llarga de Cubelles.

24 banderes blaves pel ports catalans

Enguany els ports catalans han obtingut 24 banderes blaves, 2 més que el 2011. Són 8 a la demarcació de Girona, 8 a la demarcació de Tarragona i 8 a Barcelona que enguany en guanya 1. A Girona són: Club Nàutic de Llançà; Club Nàutic Port de la Selva; Port esportiu de Roses; Club Nàutic l'Escala; Club Nàutic l'Estartit-Torroella de Montgrí; Port Esportiu Marina de Palamós; Club Nàutic Port d'Aro i Club de Vela Blanes. A la demarcació de Tarragona són: el Port de Segur de Calafell; Port de Torredembarra; Nàutic de Tarragona; Port Esportiu de Salou; Club Nàutic Cambrils; Port Esportiu de l'Hospitalet de l'Infant i Vandellòs; Club Nàutic l'Ametlla de Mar; Club Nàutic l'Ampolla. A Barcelona són: el Club Nàutic el Balís-Sant Andreu de Llavaneres; Consorci Port Mataró; Marina Port Vell-Barcelona; Port Olímpic de Barcelona; Port Ginesta-Castelldefels; Club Nàutic Garraf-Sitges; Port Esportiu Aiguadolç- Sitges i Club Nàutic Vilanova i la Geltrú

Pel que fa a distincions temàtiques, a la demarcació de Tarragona, Altafulla, el Vendrell i Torredembarra han aconseguit la distinció de centre blau 2012 per la Sínia de Gayà, Aula Aquàtica i Cal Bofill, respectivament. A la demarcació de Barcelona, Castelldefels l'obté pel centre Cal Ganxo, Badalona per l'Escola de Mar i el Prat per la Porta del Delta.

Pel que fa a les vies Blaves, Calonge obté la distinció 2012 pel Camí de Ronda de Torre Valentina a la demarcació de Girona, metre que a Tarragona, l'Ametlla l'obté pel Camí de Ronda i Torredembarra pel Camí Cal Bofill-Baix a Mar-Els Muntanyans.

L'Estat, líder en banderes blaves al Món

El president president d'Adeac-Fee, José Sánchez Moro, ha anunciat que l'estat espanyol ha rebut 638 banderes blaves, 540 de les quals són platges, mentre que les 48 restants són a ports esportius . Sáchez Moro ha assegurat que aquest és el millor "resultat històric" i es que amb aquestes xifres, "Espanya es manté al capdavant dels 51 territoris de 46 estats participants", seguit de Grècia i França. En aquest sentit, ha subratllat que 1 de cada 6 banderes blaves que hi ha al món són a Espanya, és a dir el 4 per cent de litoral i el 16 per cent de les platges espanyoles. En total, l'estat espanyol ha augmentat en 35 el número de banderes blaves respecte a l'any passat.

José Sánchez Moro ha recordat també que el guardó de les banderes blaves celebra enguany el seu 25è aniversari i ha volgut subratllar que "la bandera blava es comença a aplicar en la recollida de residus de cada ciutadà a la seva llar". Sánchez Moro ha recomanat els usuaris de les platges que "si tenim papareres, hem de fer-les servir i si tenim socorristes, hem de seguir les seves indicacions" amb l'objectiu de millorar-ne la qualitat. És per això que ha fet el següent eslògan "Juga net amb la teva platja aquest any.

El govern espanyol preveu un increment en l'arribada de turistes estrangers

La secretària d'estat de Turisme, Isabel Borrego, ha dit que el número de turistes estrangers superà enguany els 57 milions del l'any 2011. Borrego no ha concretat la xifra de persones estrangeres que enguany visitaran l'estat espanyol però si que ha anunciat que "incrementarem en un 10 per cent la despesa mitjana del turista". Així mateix, la secretari d'estat de turisme ha volgut destacar també la importància de la distinció Bandera blava perquè "tres qquartes parts dels turistes que visiten anualment Espanya cerquen el sol i la platja", i ha vogut agraïr els ajuntaments que, malgrat la crisi, han mantingut les seves candidatures.