Els fabricants de motos gironins Gas Gas i Ossa s'alien

Les dues empreses crearan un grup per ser referents en el món del trial i descarten fusionar-se

El mes de març, Gas Gas, Ossa i la figuerenca Rieju van segellar un acord per fabricar un nou motor de quatre temps compatible amb els models que produeixen les tres companyies. Ara, Gas Gas i Ossa han fet un pas més. Les dues firmes han arribat a un preacord que, a la pràctica, suposarà el naixement d'un gran grup empresarial català del sector a curt termini.

La voluntat entre les dues empreses és sumar esforços per crear -com s'assegura des de Gas Gas- el gran "Sillicon Valley de la moto offroad". La col·laboració es fa amb un objectiu clar: ser més competitius i, sobretot, lluitar contra els grans gegants internacionals (sobretot, després dels tancaments de les plantes de Yamaha i Derbi).

Per això, les dues firmes gironines volen començar a caminar juntes en els propers anys. Això sí, a priori, mantenint cadascuna la seva identitat. I és que, com asseguren, l'aliança no contempla ni una fusió ni una integració.

Segons estableix el preacord, que avui ha avançat el diari 'Expansión', la col·laboració s'estendrà a diferents àmbits. A més de compres conjuntes de material, els dos fabricants de motos també volen compartir instal·lacions, tecnologia i xarxa de vendes.

De fet, Gas Gas compta amb espai a les seves naus per acollir part de la producció d'Ossa (que l'any passat es va situar en prop de 1.300 unitats). "És un volum assumible per la nostra capacitat industrial", indiquen fonts de Gas Gas. Això, de retruc, també fa que Ossa descarti el projecte per ampliar les seves instal·lacions en una nova planta.

Pel que fa a tecnologia, la intenció és compartir els desenvolupaments en R+D+I de les dues empreses del sector. I en referència a vendes, Ossa podrà beneficiar-se de la xarxa de distribució internacional que ha desplegat Gas Gas. De fet, el fabricant de Salt és líder mundial en vendes de motos de trial i controla el 40% del mercat internacional.

L'aliança entre les dues empreses compta amb el vistiplau de la Generalitat. Des de Gas Gas, s'assegura que ara s'hauran d'acabar de perfilar els serrells de la col·laboració i que la intenció és que el nou grup empresarial ja sigui visible a curt termini.

7.000 motos

Gas Gas va tancar el passat exercici fabricant 7.000 motos de muntanya, de les quals 4.000 són de trial i, les restants, d'enduro. El 80% de la producció es va destinar a exportació. L'empresa de Salt va facturar 40 MEUR.

Per la seva banda, Ossa, amb seu al polígon industrial de Domeny, va fabricar unes 1.250 unitats (entre els diferents models) i va facturar 5 MEUR. L'empresa està bolcada en el llançament de la seva nova moto Enduro, que es preveu que entri en producció a mitjans del 2013.