Una vuitantena de persones es concentren a Girona per protestar contra el rescat de Bankia

Els manifestants han fet una consulta popular simbòlica i una 'xoriçada' davant l'oficina de Caja Madrid de la plaça Constitució

La plaça Constitució de Girona s'ha convertit avui al matí en l'escenari improvisat de diverses accions contra "el salvament dels bancs en detriment de l'estat del benestar, l'ensenyament i la sanitat públics", ha explicat Serra. Els organitzadors han fet una representació teatral on un lladre amb la cara tapada que simbolitzava el PP 'robava' els diners destinats als ajuts universitaris o a la sanitat i ensenyament públics, per exemple, per entregar-los després a Bankia.

També han celebrat una consulta popular simbòlica, on 43 de 41 votants s'han mostrat contraris al rescat d'una banca privada amb diners públics. Així mateix, han cuit xoriços que han repartit entre els assistents i també han intentat entregar sense èxit al director de l'oficina de Caja Madrid de la plaça Constitució. El guàrdia de seguretat de l'entitat els ha barrat l'entrada i han hagut de limitar-se a deixar el plat davant de l'oficina i a enganxar adhesius als vidres de l'entitat.

En un manifest llegit durant la concentració els organitzadors han denunciat que l'actual crisi econòmica "no té el seu origen en l'esclat de la bombolla immobiliària", sinó en els canvis legislatius que "han permès que l'economia especulativa ofegui l'economia productiva, creï grans negocis especulatius i s'endugui els recursos de l'estat per salvar les grans corporacions financeres, responsables de la crisi".

Critiquen que els rescats dels bancs, amb 24 MEUR per a Bankia, i les anomenades polítiques d'austeritat, "no són res més que les dues cares de la mateixa moneda". Lamenten que s'ha declarat una "guerra injusta i cruel" on les víctimes "són el 99% de la societat". Com a alternativa proposen una reforma fiscal on "pagui qui més té", una reforma financera "que controli els mercats i impedeixi que imposin la seva voluntat a la de la ciutadania", i polítiques que incentivin l'economia productiva. També demanen una "defensa radical de tot allò públic".

Les accions han estat custodiades per policies d'uniforme i de paisà, que no han hagut d'intervenir, però, en cap moment, ja que s'han desenvolupat de manera pacífica.

Bankia posposa els desnonaments només "quan hi ha pressió social"

Entre els participants en la concentració hi havia membres de la CUP i també de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a Girona, que abans de la protesta a Bankia han anat als jutjats de Girona per intentar aplaçar un desnonament previst per divendres. L'afectat és el veí del barri de Sant Narcís de Girona Rómulo Ernesto Bedoya, de 46 anys, separat i amb 4 fills d'entre 9 i 15 anys.

Representants de la PAH han entrat als jutjats un escrit dels serveis socials de l'Ajuntament de Girona demanant que es posposi el desnonament previst per al 8 de juny a les deu del matí. De fet, segons ha explicat la portaveu de la Plataforma a Girona, Marta Afuera, tenen el "compromís verbal" de Bankia que s'aplaçarà, tot i que volen aconseguir-lo per escrit.

Si es tira endavant el procés, el de divendres serà el tercer intent per desnonar aquest veí de Sant Narcís, ja que van fracassar el del 2 de març -aplaçat per la intervenció d'un advocat- i el del 4 d'abril -en aquest cas es va suspendre per la pressió de la PAH.

Afuera ha denunciat que Bankia està acceptant posposar desnonaments només "quan hi ha pressió social", i en canvi els executa en els casos que passen "desapercebuts". "Això és una vergonya", ha lamentat Afuera, que ha denunciat que Bankia estigui rebent una injecció de diner públic "brutal".

La portaveu de la PAH a Girona també ha lamentat que "els engranatges no funcionen com haurien de funcionar", en referència als serveis socials de l'Ajuntament de Girona. Ha concretat que "fa moltes setmanes" que tenen constància del desnonament previst per al dia 8 de juny, i "no mouen peça" fins que no reben la pressió de la PAH, ha criticat.

Reunió per assessorar els advocats

D'altra banda, Afuera ha explicat que aquesta tarda hi ha prevista una reunió al Col·legi d'Advocats de Girona on s'han d'instruir els advocats d'ofici sobre com actuar en els casos d'execució hipotecària. També per informar-se sobre el procés, hi assistiran representants de la PAH a Girona.

Acte de protesta a Caixa Penedès

Les accions d'aquest dimecres al matí s'han allargat fins ben entrat el migdia, ja que un cop finalitzada la concentració davant de Bankia, membres de la PAH s'han dirigit a la Caixa Penedès de la Gran Via Jaume I per enganxar-hi adhesius contra els desnonaments i parlar amb el director de l'oficina.