Neix la marca de qualitat Escamarlà de Llançà

La confraria de pescadors va vendre 18 tones d'escamarlà l'any 2011

La Costa Brava ja té una marca més que relaciona el mar amb productes de qualitat. A l'Alt Empordà han registrat la marca Escamarlà de Llançà per donar valor afegit a aquest crustaci. L'alcalde de Llançà, Pere Vila, ha explicat que consolidar la marca també servirà per tenir un "producte turístic d'alta qualitat" que situï "encara més" la població i el conjunt de les comarques gironines com a referent en l'àmbit de la gastronomia.

Antoni Negre ha explicat que l'escamarlà és un crustaci que viu enterrat uns 80 centímetres sota la sorra i que a Llançà hi ha cinc barques d'arrossegament, d'una flota d'11, que en capturen. L'escamarlà és un producte de primavera i estiu. Els escamarlans del Cap de Creus, ha assegurat Negre, són molt gustosos i de gran qualitat que cal donar a conèixer a tot arreu. Per això, confraria i ajuntament han unit esforços per acabar creant aquesta mena de denominació d'origen de l'àmbit marítim. "Servirà per potenciar un producte estrella que tenim a la nostra costa", ha explicat l'alcalde.

El 2011, la Confraria de Pescadors de Llançà ha venut 650 tones de peix, de les quals 18 han estat d'escamarlans. El preu de l'escamarlà depèn de la quantitat que en capturin i de la demanda, però també de la mida. Segons ha detallat Negre, l'escamarlà petit es ven a un preu d'entre 8 i 13 euros el quilo, el de mida mitjana entre 15 i 22 euros i, finalment, l'escamarlà gran a un preu d'entre 25 i 30 euros. La marca registrada també obliga a ser més "rigorosos" a l'hora de vendre el producte al consumidor i seguir uns paràmetres de qualitat, mida i frescor.

"És un producte que es ven i es paga, i en un any molt dolent per a la pesca esperem que ens ajudi a arribar a facturar el que preveiem", ha afirmat el patró major de la confraria. L'objectiu per a aquest 2012 és facturar 3,8 MEUR (milions d'euros), una xifra molt per sota d'altres anys perquè la Confraria de Pescadors de Llançà havia arribat a obtenir 5 MEUR de benefici. L'any 2011 van guanyar 1 MEUR menys del que preveien. "El perdut, perdut està, però mirarem d'arribar al que hem pressupostat aquest any", ha explicat Negre.

Un menjar 'deliciós'

Per consolidar la marca i donar-la a conèixer, han organitzat unes jornades de l'escamarlà en la que hi participen restaurants de Llançà, Colera i Portbou que han elaborat menús amb aquest crustaci com a menjar estrella. Les jornades, que porten per nom 'Deliciós', han començat aquest dissabte i s'allargaran fins el 24. Entre els plats, n'hi ha de tant suggerents com la lasanya de llobarro i escamarlà, el carpaccio d'escamarlà, la cassola de rap amb escamarlans, l'escamarlà amb caviar de truita, el caneló d'escamarlà i ceps, la pella marinera amb escamarlans o la torrada d'escamarlans, foia i pernil.

Paral·lelament als menús, també han organitzat activitats com degustacions, rutes d'enosenderisme entre les vinyes del Cap de Creus i tallers al Port de Llançà per aprendre com treballen els pescadors.