Es fa pública la llista de grups que actuaran al 50è festival Porta Ferrada

Alanis Morissette, Zubin Mehta i Bobby Mc Ferrin, caps de cartell d'una programació àmplia amb música clàssica, jazz i pop

El festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) presumeix de ser el més antic de Catalunya i, per això, ha decidit celebrar les 50 edicions -la primera va ser el 1958 però algun any no hi va haver festival- a cavall entre aquest 2012 i l'any que ve (serà l'edició 50+1). Segons ha explicat el director, Albert Mallol, d'aquesta manera es permetia donar un "discurs artístic" a la programació i guardar per a l'any que ve algunes produccions que no han tingut cabuda aquest any o bé per dates o bé per pressupost. És el cas de l'homenatge a Lluís Llach, una òpera de Mozart produïda conjuntament amb Comediants o un espectacle de dansa de la companyia Antonio Gades sobre 'Carmen'.

Per a l'any vinent, també es reserva el canvi d'ubicació. Des de fa anys, els concerts es fan a l'espai del Port, on es col·loquen unes graderies i escenari provisional ocupant bona part de l'aparcament. L'alcalde, Joan Alfons Albó, ha explicat que l'any vinent condicionaran el pati interior de l'antiga fàbrica surera de Can Serra, que en un futur proper ha de ser la seu del Museu Thyssen, per acollir els concerts i acostar el festival al monestir.

El festival d'aquest any s'ha dilatat i s'estén entre el 23 de juny fins a l'11 de setembre, amb la voluntat de desestacionalitzar la temporada turística -l'alcalde ha destacat que el festival és un dels grans atractius turístics de la població- i també per no coincidir amb la resta de festivals, concentrats en bona part entre la segona quinzena de juliol i mitjan agost.

A més, aquest any el festival arrenca coincidint amb la inauguració de l'espai Thyssen, unes sales del Palau de l'Abat que s'han condicionat per acollir la primera exposició procedent de la col·lecció de la baronessa Carmen Thyssen. L'ajuntament i la baronessa han acordat fer exposicions temporals fins que les administracions tornin a tenir pressupost i es pugui construir el futur museu a la fàbrica surera de Can Serra.

El cost del Festival, que és públic i promogut per l'ajuntament, és d'1,4 MEUR, aportats en un 25% per patrocinadors i empreses, 35% procedents de la venda d'entrades i un 40% de fons públic (Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Diputació de Girona, Ministeri de Cultura i Generalitat). Per a aquest any i malgrat els esforços de totes les forces polítiques, no s'ha aconseguit que el Ministeri de Cultura designi el festival com esdeveniment d'excepcional interès públic-fet que suposaria que els patrocinadors tinguessin avantatges en forma de desgravacions fiscals- però que el compromís és que sí es pugui aconseguir per a l'edició del 2013.

Una programació amb més de 30 espectacles

El director del festival, Albert Mallol, ha destacat que la programació recull "l'herència" dels 50 anys de festival. La cita va començar amb concerts de música clàssica i de música tradicional catalana i, fa quinze anys amb l'entrada de Mallol com a director, el festival va fer un salt per abraçar altres estils nous de música com el pop o el jazz.

En l'apartat de música clàssica, destaca el concert inaugural que farà l'Orquestra Simfònica del Vallès -que celebra 25 anys- que interpretarà 'La Suite Empordanesa' de Juli Garreta i que comptarà amb la participació de 250 nens i joves procedents de les escoles de música de Girona, Palafrugell, el Conservatori de Vic i l'Escola de Música de Sant Feliu de Guíxols. També destaca el concert dels 50 anys del festival, que durà a Sant Feliu el prestigiós director indi Zubin Mehta, que dirigeix l'Orquestra Filharmònica d'Israel. El concert s'ha fet gràcies als diners que ha aportat un mecenes que ha volgut mantenir-se en l'anonimat, ha explicat Mallol, que reconeix que sinó no haurien pogut pagar-lo perquè s'hauria endut una quarta part del pressupost. 

El festival també dedica una setmana del juliol al jazz i ha programat artistes com Jill Scott, Steweard Copeland, Miles Simles, The Manhattan Transfer, Bobby Mc Ferrin o Andrea Motis i Joan Chamorro amb la Locomotora Negra.

De la mà del periodista musical Jordi Tardà, també s'ha preparat un espectacle dedicat als Rolling Stones, que el 12 de juliol fa també 50 anys que van actuar per primera vegada. Els encarregats de retre'ls homenatge seran el grup de versions The Smoking Stones -que lluiran fins i tot peces de roba que els mítics Stones han portat a concerts -amb artistes convidats que han gravat el disc de tribut: Javier Urrutia, Gerard Quintana, Carlos Segarra o Ariel Rott. En el capítol de rock també destaca l'actuació de Jethro Tull's amb Ian Anderson. El director del festival ha explicat que ja tenen més de 200 peticions de fora de l'Estat per venir a veure la mítica banda.

El festival també dedica un apartat a la música pop amb el concert de Sabina i Serra, Concha Buika, Ana Belen, els Amics de les Arts o Alanis Morissette, plat fort del festival. Mallol ha assegurat que feia anys que li anaven al darrera i que els fa molta il·lusió tenir-la a Sant Feliu en l'única actuació que farà a l'Estat per presentar el seu nou disc, després de quatre anys de silenci musical.

El Porta Ferrada també ha programat dins les activitats el Sant Feliu Fest, dedicat a la música punk i rock i que, tot i complir 13 edicions, no es programava dins el festival des del 2008 per falta de pressupost. La vessant de la música més 'indie' també té cabuda al festival de la mà d'un espectacle que s'ha titulat 'Pròxims' i que comptarà amb l'actuació de Mazoni, Antònia Font, Maika Makovski i Standstill en acústic.

Enguany, Mallol ha explicat que hi ha menys pes per a les arts escèniques -la previsió és que l'any que ve n'hi hagi més-, tot i que s'ha programat el ballet d'Antonio Gades amb 'Bodas de Sangre' i el Circ Nacional de Pekín, entre d'altres.

Per tal d'acostar el festival a tota la població, també s'han programat alguns espectacles gratuïts com el concert d'Obrint Pas per a la revetlla de Sant Joan o una cercavila a mans de Comediants -que celebren enguany els 40 anys- sota el nom "Llevantada d'artistes".