Combatre la violència masclista des de les aules

Els Mossos d'Esquadra consciencien més de 5.500 alumnes d'instituts gironins perquè plantin cara a aquesta xacra social

A l'IES Pla de l'Estany, els alumnes de 4t d'ESO han aparcat els llibres per una estona. Tots fixen els ulls a la pissarra digital, on hi ha la imatge d'un iceberg. De tota la massa de gel que apareix a la pantalla, només un 20% sobresurt per damunt del mar. Tota la resta -és a dir, el gruix de l'iceberg- està enfonsada.

Aquesta és una de les primeres projeccions que fan servir els Mossos d'Esquadra perquè els alumnes s'adonin de fins a quin punt pot arribar a ser invisible la violència masclista. "Heu de saber que el 80% dels maltractaments no es denuncien", els explica l'agent Adam Oliver, del Grup Regional d'Atenció a la Víctima.

Quan una dona porta temps suportant una relació destructiva, els esforços dels mossos se centren en ajudar-la a sortir d'aquesta espiral de violència. Però abans no sigui massa tard, lluitar contra la violència masclista també es pot fer atacant-la d'arrel. I aquí és on entren en joc xerrades preventives com la que els mossos fan a l'IES banyolí.

"La violència masclista comença ja des de les primeres relacions de parella, que s'acostumen a tenir entre els 14 i els 16 anys", concreta Adam Oliver. "Per això, l'adolescència és un moment clau per incidir de manera preventiva sobre els joves i ajudar a eradicar aquesta xacra", hi afegeix l'agent.

Cop de puny a la taula

Durant la xerrada, els agents posen l'accent en aquelles conductes de control que han de fer saltar les senyals d'alarma, i que el xicot amaga sota l'excusa de la gelosia. Entre aquestes, decidir la manera de vestir (no deixar-li portar escots o minifaldilles, per exemple), controlar-li el mòbil en excés, voler saber en tot moment què fa la noia o bé apartar-la de les seves amistats.

"De manera subtil i inconscient, l'altre va imposant la seva voluntat", explica Oliver. L'exemple més gràfic arriba, però, quan els mossos parlen de com el xicot imposa temor a la parella. Aleshores, l'agent no dubta a donar un sonor cop de puny sobre la taula -i fa saltar més d'un estudiant de la cadira- per remarcar als alumnes d'ESO que la violència masclista és sinònim d'amenaces i maltractaments.

L'objectiu dels Mossos d'Esquadra és que, quan acabi la xerrada i surtin de l'aula, els estudiants retinguin dos missatges. El primer, que aquell qui sigui un masclista, ho serà tota la vida i no canviarà. El segon, que davant una persona així, les noies han de tenir clar quin és el camí a seguir: tallar la relació de soca-rel.

Quan acaba l'exposició, les opinions dels alumnes no deixen lloc per al dubte. "Sabíem que hi ha nois que maltracten les parelles, però mai t'atures a pensar que et pugui passar a tu", expressa una estudiant de 15 anys, Laura Sayols. I hi afegeix: "Ara, si mai tinc un xicot que em controla molt o em fa vestir de determinada manera, no tindré dubtes sobre què cal fer ".

El missatge, però, també ha quedat clar per als nois. "Has de deixar que la teva parella sigui realment ella, i mai provar d'imposar-li cap llei", diu un company de classe de la Laura, l'Albert Compta.

L'objectiu dels Mossos d'Esquadra és que cap alumne acabi l'educació secundària sense haver escoltat la xerrada per prevenir la violència masclista. Aquest curs 2011-2012, els agents han conscienciat més de 5.500 alumnes de 4t d'ESO de la demarcació.