Renfe preveu restablir el servei de l'R3 entre Ripoll i Puigcerdà el 25 de maig

L'alcalde de Puigcerdà reclama la represa amb les freqüències d'abans perquè és "essencial"

Renfe preveu restablir el servei de la línia R3 entre Ripoll i Puigcerdà el 25 de maig si bé no ha detallat els horaris ni les freqüències.

Segons el seu portaveu, Antonio Carmona, la represa és "complexa" perquè s'han de tenir factors com el personal disponible i les pernoctacions i rotacions dels maquinistes i recorda que l'estat d'alarma ha comportat restriccions en el servei ferroviari. El servei alternatiu amb autobús té una mitjana de tres viatgers per expedició i una vintena d'usuaris al dia.

L'alcalde Puigcerdà, Albert Piñeira, reclama la represa amb urgència perquè és un servei "essencial". Atribueix la baixa demanda al confinament i sobretot al fet que el trajectes és "complica molt més" per la Collada de Toses.

Des de Renfe també subratllen que el servei alternatiu s'ha acordat amb la Generalitat, que és qui ha posat els busos interurbans per enllaçar per carretera Ripoll i Puigcerdà des del 6 d'abril. Actualment el servei té poca demanda, amb una mitjana de tres viatgers per expedició (hi ha 3 busos des de Ripoll i 3 des de Puigcerdà al dia) i una vintena al dia.

Aquest divendres, l'alcalde de Puigcerdà ha reclamat que es reprengui el servei amb urgència perquè és "essencial" per al municipi i per al conjunt de la Cerdanya. Ha lamentat que sigui una línia "molt castigada" per la falta d'inversions i els "incompliments reiterats" de Foment. També ha demanat que es reprengui amb les mateixes freqüències d'abans tot dient que, si el camí és tornar poc a poc a la normalitat, és indispensable recuperar aquest servei perquè els ciutadans pugin anar a treballar i altres motius justificats de l'estat d'alarma.

D'altra banda, s'ha referit a la baixa demanda que hi ha actualment del servei alternatiu per autobús. Per Piñeira, això es deu al confinament estricte de les últimes setmanes però també hi ha tingut molt a veure el fet que el trajecte per carretera passi per la Collada de Toses, un fet que creu ho "complica molt més" i que ha fet que els usuaris apostin per altres alternatives. "Si volem que sigui una alternativa real i fomentar la mobilitat sostenible, cal que aquesta línia sigui competitiva, eficient, fiable per horaris i segura", ha dit l'alcalde, que ha demanat a Foment que "compleixi amb els compromisos d'una vegada per totes".

Puigcerdà se suma a les veus del territori que reclamen la represa amb urgència del servei. L'Ajuntament de Ribes de Freser ho va demanar fa uns dies, tot recordant que venen anys denunciant la falta d'inversió a la línia. Ahir dimecres els de la plataforma 'Perquè no ens fotin el tren' van exigir que es reprengués dilluns vinent, sobretot en cas que el Ripollès passi al nivell 1 de desescalada mentre que Puigcerdà ja hi està des d'aquest dilluns. El Síndic de Greuges també s'ha pronunciat i recomana que es restableixi. Ha rebut una quarantena de queixes i ha iniciat una actuació d'ofici on s'analitzarà l'actuació de les administracions .