Roses mostra un carnet per trucar gratuïtament datat del 1916

Està a nom de l'alcalde d'aleshores, Josep Sabater, i es pot veure al web de l'Arxiu Municipal

L’extensió de la xarxa telefònica a Catalunya fou pionera a l’Estat, sobretot gràcies a l’impuls que rebé del govern de la Mancomunitat de Catalunya. L’any 1916 es va crear la Secció de Telèfons, dirigida per Esteve Terradas. Tanmateix, l’obra impulsada per Prat de la Riba es va estroncar amb l’adveniment de la dictadura de Primo de Rivera, que en va frenar el creixement i va cedir la xarxa de la Mancomunitat a la CTNE (Telefònica), que no la va completar fins després de la fi de la Guerra Civil (1936-1939) en no considerar-la una inversió estratègica.

En aquest context històric va arribar el telèfon a Roses i Josep Sabater Calderó (Roses, 25/4/1884-Badalona, 1926), l’alcalde en aquell moment, en fou el primer usuari.

La secció “El document del mes” és una nova iniciativa de l’Arxiu Municipal de Roses, que des del passat mes de gener ha aprofitat la renovació de la seva pàgina web per incorporar nous apartats i informació. Aquesta secció pretén donar a conèixer aquells documents significatius per a la història de Roses, ja sigui per la seva importància intrínseca o per la transcendència que el document tingué en el posterior desenvolupament de la població.