La història de la ceràmica continguda en 500 peces exposades a Torroella de Montgrí

La Fundació Mascort de Torroella de Montgrí exposa peces de Barcelona, Reus i Lleida

La Col·lecció Mascort de ceràmica catalana l'integren més de mil peces de ceràmica daurada, blava i policroma, a més de rajoles de mostres, d'oficis, i retaules ceràmics de temàtica religiosa i laica. Per a l'exposició temporal que -anualment des del 2007- la Fundació fa a la seva seu de Torroella de Montgrí, s'ha escollit gairebé la meitat d'aquest fons.

La mostra l'integren 480 peces (sobretot, plats i pots d'apotecari) que permeten fer un ampli recorregut històric per la història de la ceràmica catalana. La peça més antiga que s'hi exposa és un pot farmacèutic, decorat amb una mena d'ésser fantàstic, que data de plena Edat Mitjana.

"Es va fer en un taller de Barcelona al segle XIV, i creiem que és el pot de farmàcia català més antic que es coneix", destaca el president de la Fundació, Ramon Mascort. Des d'aquesta peça medieval, fins a arribar als plats de principis del segle XIX, el visitant podrà fer tot un recorregut -i aprendre- quina ha estat l'evolució de la ceràmica que es feia a Catalunya.

El gruix de l'exposició l'integren, sobretot, els plats decoratius de ceràmica blava i policroma d'entre els segles XVII i XIX, elaborats als tallers de Barcelona, Reus i Lleida. "Es tracta d'una bona mostra de tot el què era l'art i el mestratge a l'hora de fer aquests plats catalans, que principalment es creaven en aquestes tres ciutats perquè així funcionava el sistema gremial de l'època", concreta Ramon Mascort.

Contemplant les diverses peces, el públic podrà apreciar també quins eren els motius -i les tècniques- que s'imposaven a cada època. Per exemple, com explica el president, una de les sèries "rep el nom 'de la ditada', per la presència d'un petit motiu semblant a l'empremta deixada pel dit gros de la mà al volt dels plats".

Els plats -decorats amb blau- també permeten veure com aquells motius més recurrents són les escenes quotidianes, la representació de la burgesia -en el cas dels del segle XVIII- o els motius florals. Curiosament, però, tot i ser creats en una època marcada per les guerres i les convulsions, enlloc hi apareixen escenes de batalla.

"Això ens porta a pensar que els nostres antecessors ja n'estaven tips de guerres, i que a l'hora d'escollir aquells plats que decorarien casa seva, preferien decantar-se per escenes més quotidianes que els aportessin pau i tranquil·litat", concreta el president de la Fundació Mascort.

Un plat recuperat del fons de les illes Medes

L'exposició a la seu de la Fundació Mascort, que es podrà veure fins al proper 28 d'octubre, també inclou petites joies inèdites. Aquest és el cas, per exemple, d'un plat del segle XVII -austerament decorat- que un submarinista va recuperar del fons de les illes Medes, i que va regalar al president de la Fundació.

O també, entre les gairebé 500 peces que inclou la mostra, el visitant hi podrà trobar dos grans gerros (de 60 centímetres d'alçada cadascun) corresponents al segon terç del segle XVIII. Es tracta d'aiguamans, una de les peces més apreciades pels col·leccionistes perquè se'n conserven molt poques.

L'exposició 'La ceràmica catalana de la col·lecció Mascort' s'inaugurarà oficialment aquest vespre a la seu d'aquesta entitat privada, la Casa Galibern. Durant tots els mesos d'estiu que resti oberta aquesta mostra temporal, l'entrada serà gratuïta.