Els ajuntaments acollits al pla per pagar proveïdors deuen factures per valor de 74 milions

Un total de 111 consistoris gironins han presentat el pla d'ajust per rebre el crèdit

L'Estat atorga els crèdits als ajuntaments que ho sol·liciten prèvia presentació d'un pla d'ajust que el Ministeri d'Hisenda ha d'aprovar. En el cas de la demarcació, l'Estat va tombar cinc plans presentats pels ajuntament de les Planes d'Hostoles i Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), Anglès i Massanes (Selva) i Ogassa (Ripollès). El ministeri ha obert una segona convocatòria, durant el mes de juny, que permet als ajuntaments revisar els plans i tornar-los a presentar per aconseguir que se'ls concedeixi el crèdit.

La diputada gironina del PP a Madrid, Concepció Veray, ha explica que ha parlat amb els alcaldes d'aquests municipis i que han acollit molt bé l'opció que els dóna el ministeri de refer el pla d'ajust per tornar-lo a presentar. En el cas d'Anglès, per exemple, aquest ajuntament de poc més de 5.600 habitants deu factures per valor de dos milions d'euros.

Els ajuntaments que s'han acollit el pla han pogut presentar les factures que tenien pendents de pagar a empreses i proveïdors per falta de diners. L'Estat ha fet un conveni amb 26 entitats financeres per finançar un crèdit a cinc anys. Les condicions del crèdit però recullen que els diners es poden retornar en un màxim de deu anys amb un interès del 5,9%, segons ha detallat la diputada del PP a Madrid, Concepció Veray.

En el cas de la demarcació de Girona, un total de 111 ajuntaments s'han acollit al pla de proveïdors, entre d'ells municipis importants com Blanes, Salt, Figueres, Castelló d'Empúries, Palamós, Ripoll o Puigcerdà. En total, aquests ajuntaments han presentat 15.145 factures pendents de pagar a 2.151 proveïdors. L'import total del què aquesta ajuntaments deuen a aquests proveïdors ascendeix a 74 MEUR.

La diputada gironina del PP ha destacat que la gran majoria dels proveïdors de l'administració municipal que rebran els diners pendents són petites i mitjanes empreses. En concret, dels 2.151 proveïdors 1.578 són petites i mitjanes empreses, 485 autònoms i 88 grans empreses.

Veray ha destacat que la voluntat del pla de proveïdors és que cap empresa hagi d'abaixar la persiana perquè l'administració no li paga factures pendents. La diputada també ha negat que aquest pla generi dèficit perquè es tracta d'una "operació de crèdit".