El consum d'aigua a la Costa Brava durant el confinament cau un 20,5% en comparació amb el 2019

El CCB no ha detectat augment de demanda en caps de setmana ni Setmana Santa

La pandèmia i les restriccions en la mobilitat durant l'estat d'alarma per la pandèmia s'han notat, també, en el consum d'aigua al litoral gironí. El Consorci de la Costa Brava ha dictat un canvi en el patró de consum als municipis de zones turístiques.
Des de l'inici del confinament, a mitjans de març, la demanda d'aigua s'ha mantingut pràcticament constant i enguany no han detectat els increments habituals de consum dels caps de setmana, de la Setmana Santa, ni tampoc la tendència generalitzada a l'increment que es produïa els altres anys amb l'inici de la primavera.
 
Comparant les dades d'aquest any amb les del mateix període del 2019, hi ha hagut una caiguda important del consum i la distància entre els consums s'ha anat eixamplant a mesura que han avançat les setmanes de confinament. Des de la declaració de l'estat d’alarma, fa vuit setmanes, el Consorci de la Costa Brava ha subministrat un 20,5% d'aigua que l'any passat en el conjunt de les seves tres xarxes (Costa Brava nord, Costa Brava centre i Costa Brava sud). Només en el mes d'abril, el descens del volum respecte a un any enrere ha estat de 351.787 metres cúbics menys (d'1.516.735 a 1.164.948 m3, un 23,2% menys).
 
La reducció percentual s'ha accentuat especialment a les xarxes de Costa Brava sud (33,9%) i de Costa Brava nord (32,1%). En el cas de la Costa Brava centre, en el conjunt de la xarxa pràcticament no s'observen variacions respecte al 2019 (disminució del 2,9%), perquè l'abastament a la Mancomunitat de Palafrugell enguany va començar a mitjans de març, en comptes de a finals de maig com l'any passat, i perquè el municipi de Vidreres ha augmentat el seu consum d'aigua com a conseqüència de les noves connexions de la xarxa de distribució en baixa.
 
Ambdues situacions, a més de la constància en la demanda de les poblacions amb poc pes en l'activitat turística, han esmorteït la caiguda de la demanda de consums observada en els municipis turístics.
 
Aquesta tendència s'ha pogut constatar amb claredat en els municipis en què el Consorci de la Costa Brava fa més del 95% de l'abastament anual en alta (Cadaqués, Empuriabrava ―dins el terme municipal de Castelló d’Empúries―, Roses i Lloret de Mar). Són poblacions lligats al turisme, i en què la pràctica absència de recursos locals permet fer una quantificació més precisa de l'impacte del confinament sobre la demanda d'aigua. El tancament de bars, restaurants i hotels per la pandèmia, i en general de l'activitat turística, ha provocat una forta disminució de la demanda. I el consum d'aigua que farien simplement ja no es produeix.
 
Tots quatre municipis presenten uns descensos acumulats superiors al 20%: un 53,4% a Cadaqués i un 37,3% a Empuriabrava com a registres més destacats. Des de la primera setmana de confinament, les caigudes s'han anat intensificant. Per exemple, a Cadaqués es va registrar un -24,9 % del 16 al 22 de març, mentre que la primera setmana de maig va enfilar-se fins al -72,6 %. Precisament en aquesta última setmana, la disminució ha estat del 37% a Empuriabrava, del 36,8% a Lloret de Mar i del 25 % a Roses.
 
Tant pel que fa al conjunt de les tres xarxes com als mateixos municipis es constata que la baixada en el volum de subministrament és més destacada durant els caps de setmana que en dies laborables. Entre la Costa Brava nord, la Costa Brava sud i la Costa Brava centre, el CCB ha distribuït un 18,5% menys d'aigua de dilluns a divendres durant el confinament que en les mateixes dates del 2019, mentre que els dissabtes i diumenges la caiguda ha arribat fins al 25,2%.
 
La nova prolongació de l'estat d'alarma fa pensar que es mantindrà la inèrcia actual durant el maig. Es preveu una caiguda al voltant del 30% durant aquest mes en relació amb el 2019 en les tres xarxes de subministrament d'aigua en alta del Consorci de la Costa Brava.