L'hospital d'Olot atén un 83% menys de politraumatismes per accidents arran del confinament

Prop d'una tercera part de les urgències ateses eren pacients amb simptomatologia respiratòria

L'Hospital d'Olot ha fet balanç d'activitat des de l'inici de pandèmia. Destaca que els politraumatismes per accidents de trànsit atesos a urgències han baixat un 83%, passant de 60 durant el mateix període del 2019 a un total de 10.
Un fet que s'atribueix a la reducció de la mobilitat de la població durant el confinament i al risc a patir accidents. D'altra banda, han atès 530 urgències de pacients amb simptomatologia respiratòria, una xifra que representa el 30% del total d'urgències. Pel que fa als centres d'atenció primària que gestiona la fundació, les visites presencials s'han reduït un 60% per la "coresponsabilitat ciutadana i l'excel·lent tasca de seguiment i control" dels CAP, permetent prioritzat els casos més greus.
 
El que sí que han augmentat de forma considerable són les atencions domiciliàries. S'ha passat de les 66 fetes durant el 2019 a les 169, i una quarta part d'aquestes eren per afectacions respiratòries. Les atencions ambulatòries a domicili es fan quan els CAP de la Garrotxa estan tancats, és a dir, durant les nits, caps de setmana i festius. "La reflexió i posterior priorització que aquests dies ha estat fent la ciutadania per accedir a les urgències hospitalàries demostra un alt grau de responsabilitat amb el sistema sanitari i de respecte al confinament i, en conseqüència, amb els professionals del sector", afirmen en un comunicat.
 
D'altra banda, recorden que aquelles persones que presentin símptomes greus de manera aguda o per descompensació de la seva malaltia crònica no demorin anar al seu centre d’atenció primària o a urgències per por a contagiar-se. O també en casos de tenir símptomes d’alguna patologia greu com ictus, infarts o sèpsia. "Els centres sanitaris estan preparats per garantir la seguretat de l’atenció sanitària", afirmen des de l'hospital d'Olot.

Divisió de les urgències hospitalàries

Des de l’inici de la pandèmia el circuit intern d’urgències es va dividir en dos espais: pacients amb patologia respiratòria i no respiratòria. Aquest mateix procediment es va seguir amb la sala d’espera, per tal de poder aïllar des de la seva arribada qualsevol cas positiu de coronavirus fins que ho determini la prova corresponent –PCR-.
 
Per minimitzar riscos per la població i els propis professionals també s’han reduït el nombre d’acompanyants al servei. En la majoria dels casos no es permet acompanyant al box amb l’excepció dels menors d’edat, persones dependents, pacients obstètriques o persones en final de vida.
 
Aquestes diferències de circuit, de les àrees i de la sala d'espera es mantindran fins que el risc de contagi i d’un possible rebrot "es minimitzin".