Girona permetrà doblar l'espai de les terrasses de bars i restaurants

El darrer mes 993 persones han necessitat ajudes relacionades amb la crisi

Fins a dia d'avui, l'Ajuntament de Girona ha rebut més de 50 peticions de bars i restaurants per poder ampliar la terrassa, quan es pugui passar a la fase 1. Aquest dijous el consistori ha anunciat que ho permetrà, seguint un model que ja ha fet arribar als hostalers afectats. La intenció és, en els casos que sigui possible, doblar els metres quadrats que tenen autoritzats actualment, per tal que no es perdi capacitat.

Aquest model preveu que l'espai on abans hi havia una taula, ara n'hi hagin més en funció de la seva mida. El que es busca és mantenir les distàncies de seguretat per evitar contagis. "Estructurarem els àmbits on hi ha terrassa per mantenir el distanciament amb els vianants i els dos metres de separació que es demanen", explica el regidor d'Urbanisme, Lluís Martí.

En aquest sentit, Martí ha deixat clar que, si cal, es podran guanyar metres als aparcaments i així poder eixamplar les terrasses dels locals, mentre es manté tota la vorera per als vianants. I és que la separació entre taules i persones és un dels aspectes "essencials" per a Martí. Per això, el regidor ha advertit que hauran de ser els propietaris dels bars els encarregats d'ocupar-se que es guarden les distàncies, ja que en cas contrari, s'arrisquen a la retirada del permís d'ampliació.

El consistori, però, dona per fet que hi haurà alguns bars que no podran obrir, ja perquè per la raó que sigui no poden fer molt més gran la terrassa, i una rebaixa al 50% de l'aforament els afecta de tal manera que no els val la pena aixecar la persiana. Martí ha reconegut que hi haurà establiments en aquesta situació i diu que "es tindrà en compte".

Prop d'un miler de persones ateses

En l'aspecte social, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha revelat que en el darrer mes d'abril s'han ofert ajudes a 993 persones per la crisi de la covid. Madrenas ha revelat que molts d'aquests usuaris són treballadors que han quedat a l'atur i que encara no han cobrat la prestació de l'ERTO.

Per això, la batllessa ha carregat contra l'executiu de Sánchez perquè encara no a fet efectiu el pagament. "Estem parlant de molts usuaris que no eren un perfil vulnerable i que han hagut de rebre atenció social. Per tant, urgeix que govern espanyol faci front a les seves obligacions i prioritzi perquè es faci immediatament", ha reblat Madrenas.

Més espai per a vianants

Una de les novetats que trobaran els ciutadans de Girona, si finalment dilluns entra a la fase 1, serà més espai al carrer. L'Ajuntament ha explicat que ja se n'ha guanyat, destinant als vianants zones dedicades als cotxes. Així es vol assegurar un manteniment de la distància social, per evitar contagis. Entre els carrers que s'han vist afectats per aquesta mesura hi ha els Lorenzana, Juli Garreta o Santa Eugènia.

Tot plegat va destinat, segons ha explicat Madrenas, a aconseguir una ciutat "més verda", De fet, l'alcaldessa ha assenyalat que s'ha incrementat d'un 5 a un 30% el nombre d'ususaris del transport públic els darrers dies. A més, també es vol potenciar l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport.

En relació a les obres, Martí ha explicat que es reprendran aquelles que havien quedat aturades, ja que en aquest període només s'han pogut fer actuacions i reparacions urgents.