Girona limitarà l'obertura de nous locals d'oci nocturn a zones on hi hagi queixes per sorolls

L'ajuntament i la Fecasarm reconduiran els casos d'establiments que generen molèsties per tal d'evitar arribar als jutjats

La patronat de l'oci nocturn, la Fecasarm, l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial i l'Ajuntament de Girona han rubricat aquest migdia un acord per sumar-se al Pacte per la Convivència Nocturna. Gràcies a l'acord, es crearà una taula de negociació que ha d'asseure davant per davant els propietaris de locals denunciats en nombroses ocasions, els veïns molestos pels sorolls, la Fecasarm, l'ajuntament i l'Associació Catalana de Contaminació Acústica (ACCCA). L'objectiu, segons ha destacat el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, és evitar que els casos de molèsties per activitats d'oci es resolguin de manera consensuada sense haver d'arribar als jutjats. "La via extrajudicial és la més eficient i la més ràpida", ha manifestat.

A més, gràcies a aquest acord, tècnics de l'ACCCA elaboraran un mapa que definirà els 20 punts de la ciutat on hi ha més contaminació acústica. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha destacat que existeix un "conflicte gros" en determinats punts de la ciutat a causa de les queixes dels veïns per sorolls de certs locals. Per això, l'alcalde ha valorat molt positivament el fet de comptar amb l'acord de la patronat de l'oci nocturn i l'associació d'hostaleria. "Es tracta de fer una diagnosi compartida i no enfrontada de la ciutat i encarar el problema de manera conjunta", ha manifestat.

L'alcalde ha assegurat que els problemes per sorolls afectes especialment el Barri Vell i la zona del Mercadal. Puigdemont ha explicat que acumulen més denúncies locals que acostumen estar a carrers estrets del Barri Vell -on el so de les converses dels clients reverbera i és més molest, ha dit- que a d'altres zones més obertes com plaça Independència.

Limitacions per obrir nous locals

Per això, el consistori està treballant per canviar la normativa urbanística i establir limitacions per a l'obertura de nous locals a determinades zones. La voluntat del consistori és establir uns criteris que permetin prohibir, per exemple, l'obertura d'un pub o una discoteca a una zona on ja hi ha locals similars que acumulin queixes dels veïns o en una zona que, en el mapa acústic que s'està fent, es determini que hi ha una elevada contaminació acústica.

"Es tracta, per exemple, d'establir que en carrers més estrets de sis metres no es poden obrir bars musicals ni discoteques", ha assenyalat la regidora de Promoció Econòmica, Marta Madrenas. Actualment, el consistori no té cap eina normativa que permeti regular quins nous locals s'obren a cada zona de la ciutat i, per tant, no podia frenar l'obertura de més locals d'oci nocturn a zones on hi havia problemes de convivència amb els veïns.

Madrenas també ha alertat aquells empresaris que no respecten les normatives de les terrasses. Segons ha indicat, s'estan trobant amb locals que excedeixen l'espai i el nombre de cadires pel qual paguen la taxa i, per tant, s'estan produint sancions. La regidora ha recordat que la renovació de la llicència per tenir terrassa és anual i que, per tant, aquells locals que acumulin denúncies es poden trobar que l'any que ve l'ajuntament no els renovi el permís per posar terrassa.

Preparant noves ordenances

En el marc d'impulsar mesures per fer compatible l'oci nocturn amb el descans dels veïns, l'ajuntament també està preparant modificacions de diverses ordenances. Per una banda, introduirà canvis en l'ordenança de convivència i civisme amb l'objectiu principal de prohibir beure alcohol al carrer.

A l'espera de les noves ordenances, l'alcalde ha editat un ban on recorda als ciutadans quines són les seves obligacions en matèria de convivència i civisme. Entre d'altres, el ban recorda que no es pot cridar ni cantar pel carrer ni fer servir instruments ni ràdios "per sobre dels límits del respecte mutu". L'alcalde també recorda als locals que no poden ocupar més espai de terrassa del que tenen autoritzat.

Amb l'entrada de CiU al govern municipal, s'ha impulsat un pla de xoc de civisme que ha comportat un augment de les denúncies per casos com sorolls o per orinar a la via pública, per exemple. Segons dades facilitades per l'ajuntament a finals del 2011, havien augmentat un 49% la denúncia d'actes incívics respecte el 2010.

D'altra banda, l'ajuntament regularà els horaris de tancament de les terrasses, ja que actualment la normativa vigent determina que han de tancar a les deu de la nit. "Aquesta normativa és impossible de complir i la farem més raonable", ha manifestat l'alcalde.

Puigdemont també ha explicat que treballen en una "revisió profunda" del Pla Especial del Barri Vell que es va fer fa 30 anys. Segons ha detallat, hi ha hagut un canvi tant en el perfil del comerç, les activitats i els veïns i cal "posar-lo al dia".
  • Marta Madrenas diu que volen limitar l'obertura de nous locals en zones on hi ha problemes de sorolls