El Congrés aprova la redacció d'un pla de millora de la seguretat a l'N-II

CiU i PP pacten una proposta de resolució que es limita a "prioritzar" el desdoblament de la carretera entre Tordera i Orriols per a aquesta legislatura

La comissió de Foment del Congrés dels Diputats ha debatut aquest dimecres sobre l'N-II al seu pas per Girona. Inicialment, CiU havia presentat una proposició no de llei que demanava al govern estatal que presentés "urgentment" un pla per garantir la seguretat a l'N-II. El diputat Jordi Xuclà ha destacat que des que es van aturar les obres el 2008 s'han comptabilitzat 67 morts a la via (fins a març de 2012).

A banda d'això, la proposició també demanava l'aprovació d'un calendari d'execució de les obres de desdoblament de la carretera per a aquesta legislatura. Concretament, demanava la finalització completa de les obres als trams sud (de Tordera a Caldes) i també el tram de Medinyà a Orriols. A més, instava el govern a continuar amb la redacció dels projectes del tram nord -fins a la frontera francesa- i a tenir-los licitats per al 2015.

La proposta que s'ha votat, però, no ha estat aquesta ja que CiU i PP han acabat pactant una esmena transaccional menys ambiciosa. De tots els elements que CiU reclamava, finalment només s'ha aprovat instar a l'Estat a redactar un pla de millora de la seguretat vial per als "punts negres" de la N-II. A banda d'això, el text -que s'ha aprovat per unanimitat- no parla de tenir acabades les obres sinó de la "prioritzar" el desdoblament dels trams sud i també del Medinyà-Orriols. "Aquest no és el compromís òptim que volíem però ens serveix per prendre nota del compromís adquirit pel govern del PP i clarificar les voluntats a l'inici de la legislatura", ha valorat el diputat de CiU Jordi Xuclà.

A banda d'això, el text acordat per CiU i PP indica que "s'analitzaran les possibilitats" de millorar el tram conegut com a variant de Figueres i s'esmenta que es podrien fer vorals de 2,5 metres de longitud i carrils d'acceleració.

El PSC també ha votat a favor d'aquesta proposició no de llei, tot i que el diputat gironí Àlex Sàez ha criticat que el text final "desnaturalitza" la proposta inicial de CiU. A més, Sàez ha manifestat que l'acord entre convergents i populars per pactar un text "constata que la col·laboració entre els dos partits no només existeix al Parlament i a l'Ajuntament de Girona sinó que també al Congrés".