Manel Prat: 'No podem tenir un policia darrere cada pomera'

El director general defensa els sometents i la vigilància privada als camps perquè els pagesos tenen dret a autoprotegir-se

L'extensió dels camps de conreu i la dispersió de les finques agrícoles fan que, quan arribi la campanya de collita, el sector pugui convertir-se en terreny abonat per als lladres. Per prevenir els robatoris de maquinària, coure o canals de reg, els Mossos d'Esquadra fa poc més d'un any que van iniciar un pla específic destinat al món rural.

En paral·lel, però, hi ha hagut pagesos que han optat per engegar mesures pel seu propi compte. Aquest és el cas, per exemple, dels sometents que es fan en alguns pobles del plana de Lleida (com ara Maials, Alcarràs, Albi o Almacelles). O també, en el cas de la zona de l'Armentera i Ventalló (Alt Empordà), la contractació de patrulles privades que vigilin els camps de matinada.

Per al director general de la Policia, aquestes dues mesures són "lògiques" i legítimes. "La gent té tot el dret del món a autoprotegir-se, i a establir aquells sistemes que cregui millors per defensar les seves propietats", ha declarat.

Prat recorda que, en general, els Mossos d'Esquadra donen una "resposta adequada", però també admet que -sobretot al camp- el territori i la dispersió de les granges en dificulten la vigilància preventiva. I per exemplificar-ho de forma gràfica, assegura: "No podem tenir un policia darrere cada pomera o cada explotació agropecuària".

Opció legítima

Per això, el director general de la Policia veu legítim que els pagesos optin per vigilar-se ells mateixos els camps o bé recorrin a la vigilància privada. De fet, indica, no fan res més que adoptar mesures que altres sectors -com ara els taxistes, els banquers o els joiers- ja fa temps que han engegat per autoprotegir-se.

"És un clar símptoma de corresponsabilitat de la societat", indica Manel Prat. Això sí, per al director general, però, ha de quedar molt clar que el sector no es pot excedir, i ha de tenir clar quin és el paper de la policia. "Mentre la responsabilitat de detenció i de persecució estigui en mans dels Mossos d'Esquadra, qualsevol mecanisme de vigilància coordinat amb la policia és més que positiu", afirma.

Per això, el director general ha demanat als qui s'oposen als sometents i a la vigilància privada que deixin de fer "escarafalls" i que, en comptes de situar "el problema de la seguretat en aquells qui vetllen per les seves propietats, s'amoïnin per a aquells qui roben".

Per últim, Prat també s'ha referit a l'incident que va tenir lloc a Maials (Segrià) aquest cap de setmana passat, quan un lladre va morir d'un atac de cor mentre fugia després de veure's descobert pels sometents. "Es tracta d'un desafortunat incident, però pensin que, per a més esforços que fem, és impossible que la policia sempre estigui en el moment i el lloc precís", ha dit Prat.

El director general de la Policia ha fet aquestes consideracions aquest matí a Girona, on ha inaugurat una jornada específica destinada a tractar la seguretat en el món rural. La jornada aplega tant agricultors com Mossos d'Esquadra i Agents Rurals.