L'Escala invertirà 1,4 MEUR en un pla de xoc econòmic i social per fer front als efectes de la covid-19

Entre les mesures, ampliar l'ocupació de la via pública per a terrasses o prorrogar concessions de platja

L'Ajuntament de l’Escala (Alt Emprodà), després de valorar les conseqüències econòmiques i socials que la crisi sanitària del coronavirus està provocant en el municipi, ha impulsat un pla de xoc econòmic i social acordat amb els grups municipals i amb els sectors empresarials i socials de la població.

L'anàlisi evidencia que la pandèmia tindrà una "repercussió negativa més enllà del curt termini" i, per això, al marge de les accions que ja s'estan executant per reduir un primer impacte de la crisi, treballen per definir línies estratègiques i adoptar diverses mesures que permetin reduir l'impacte sobre el teixit empresarial i els col·lectius més vulnerables durant els pròxims mesos.

L'equip de govern remarca que, sobretot gràcies a la feina dels professionals sanitaris i a l’esforç individual i col·lectiu de la població, la crisi sanitària remet i comença la desescalada per anar recuperant la normalitat. "L'Ajuntament de l'Escala, juntament amb la resta d’administracions, vol esdevenir un agent determinant d'aquest procés de recuperació social i econòmica al municipi", subratllen en un comunicat.

Les àrees d'Atenció a les Persones i de Turisme i Promoció Econòmica, de forma coordinada i en sessions de treball transversals, han elaborat aquest document que recull una quarantena de propostes d'actuació valorades en 1,4 MEUR. El pla el subscriuen els grups municipals de Candidatura de Progrés, Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya i En Comú l'Escala, que representen a setze dels disset regidors del consistori.

El gruix de les propostes són les que s'emmarquen en l'apartat de suport al sector empresarial i comercial. Hi ha la modificació del calendari fiscal per donar la possibilitat de pagar tots els tributs fins al 31 de desembre sense interessos ni recàrrecs i accions de màrqueting i promoció turística. En aquest darrer punt, desgranen campanyes conjuntes amb el MAC Empúries, amb els municipis de la badia de Roses o una campanya específica de promoció del comerç local.

També destinen 15.000 euros a reorientar les activitats d'estiu d'acord amb el nou context turístic i les seves necessitats o 115.000 euros a ajuts al sector comercial i turístic per a l'adquisició d'elements de protecció i seguretat, per a la posada en marxa de projectes d'innovació i pels perjudicis soferts durant el període d'estat d'alarma.

Entre les propostes, hi ha dedicar 3.000 euros a la formació en prevenció i desinfecció a empresaris i comerciants, 20.000 a una programa de dinamització comercial i cultural de proximitat fomentant la contractació de grups musicals del territori, o 200.000 per la reducció d'un 25% de la quota corresponent a la taxa d'escombraries industrials. La reducció del 75% de la quota corresponent a la taxa d'ocupació per terrasses i i la resta d'activitat de comerç i mercats suposarà 270.000 euros. En aquest darrer punt, també hi ha la possibilitat d'augmentar l'ocupació de la via pública en els casos que no suposin perjudicis per a la seguretat del trànsit i la mobilitat.

També hi haurà una reducció d'un 30% del cànon a totes les concessions dels serveis de platja (uns 100.000 euros) i sol·licitaran a costes la pròrroga d'un any del Pla d'Usos i de supressió del cànon. En aquest sentit, prorroguen un any el contracte per a totes les concessions de platja d’acord amb el Pla d'Usos.

70.000 euros són per al programa de control, seguretat, neteja i desinfecció de platges i serveis associacions, amb contractació d'agents cívics i reforç dels serveis de neteja.

En relació al sector de la construcció, el pla destina 250.000 euros a un programa d'obres públiques locals.

El pla de xoc també inclou mesures per a la recuperació social i juvenil com un programa d'ocupació per a persones aturades (60.000 euros), el projecte d'aliments de primera necessitat per persones i famílies en situació de vulnerabilitat (100.000) o cobrir despeses socials com ajuts al lloguer, reallotjaments, ajuts directes o subministraments (35.000).

Per als casals d'estiu per a nens i nenes, 20.000 euros per a beques i 20.000 euros per garantir les mesures de protecció i desinfecció.

Finalment, les propostes de dinamització cultural inclouen oferir els espais expositius municipals als artistes professionals locals, que l'accés als equipaments sigui gratuït, ampliar els continguts digitals culturals i mantenir l'ajuntament com a agent consumidor de cultura.