Aigua de la Costa Brava, a la cuina de casa

Dos emprenedors catalans revolucionen el mercat amb 'Mediterranea Agua de Mar', aigua de mar envasada per a usos gastronòmics

La idea és posar a disposició dels consumidors particulars, però també dels professionals culinaris de restaurants, hotels o empreses de càtering, un nou producte gastronòmic que millora la "qualitat i el sabor" dels plats a la taula. Avalat per la Fundació per a la Investigació Nutricional i la Fundació Dieta Mediterrània, es tracta d'un producte innovador a l'Estat -si bé existeixen iniciatives semblants a d'altres punts d'Europa com a França i Escòcia-.

"És un producte que serveix bàsicament per cuinar", destaca Francesc Carrillo, cofundador de 'Mediterranea Agua de Mar', però que a més, afegeix, "aporta molts més nutrients que l'aigua normal no té i que permet potenciar el sabor i la textura del peix, també i sobretot durant el seu procés de descongelació".

Però l'aigua de mar envasada no és per a ús exclusiu del peix i el marisc. També és apta i aporta molt bons resultats, expliquen, per a tot tipus d'altres plats com arrossos, patates o amanides que també guanyen en qualitat i sabor, explica Albert Fernèndez, l'altre cofundador del producte. De fet, l'empresa ja acumula en la seva pàgina web una cinquantena de receptes diferents. "L'aigua de mar es pot usar per a cuinar qualsevol plat on no només aportes aigua i sal, sinó també molts altres nutrients com calci o ferro guanyant també en salut", destaquen.

Llançament de 3.000 pacs als hipermercats

Un any després d'engendrar la idea de dur l'aigua de mar de la Costa Brava a la cuina de casa o del restaurant, el 2011 els dos joves emprenedors van crear l'empresa Marevendis agua de mar i van buscar el finançament, més de la meitat del qual van aportar ells mateixos amb el suport de familiars i amics. I un any més tard, el maig del 2012, han engegat el llançament comercial del seu producte 'Mediterranea Agua de Mar' distribuint fins a 3.000 pacs d'envasos d'aigua de mar de la mà d'una important cadena d'hipermercats.

Però més enllà de la línia de venda pel consumidor particular, els dos joves han engegat a mode de prova pilot una distribució a petita escala entre restaurants i empreses de càtering amb un forma d'envàs més gran, de 22 litres, que ja està present a una desena de deu restaurants de l'entorn de Barcelona amb molt bona acollida. A banda, acaben de tancar un acord amb una important distribuïdora especialitzada per desenvolupar la distribució a nivell de tot l'Estat., per a hotels, restaurants i càterings com a producte "gourmet".

Aigua extreta de la Costa Brava

L'empresa, amb seu a Llinars del Vallès (Vallès Oriental) extreu l'aigua de la Costa Brava, en un punt fixa i dos de mòbils a l'entorn bàsicament de Palamós (Baix Empordà) i Blanes (Selva). Uns punts d'abstracció que van decidir després d'un ampli i científic estudi marí del conjunt del litoral català.

Finalment però van triar la Costa Brava perquè necessitaven un punt estable d'aigua de mar, on les propietats no canviessin gaire per tal de facilitar el procés de tractament de l'aigua que ells duen a terme a les seves instal·lacions de Llinars del Vallès. Les característiques per la profunditat i per la diversitat del fons marí de la Costa Brava van ser les que van decantar la decisió per aquesta zona.

Així, extreuen l'aigua del mar a través d'unes canonades per a usos alimentaris amb bombes d'extracció mar endins que després traslladen en camions cisterna fins als dipòsits de la nau de 300 metres quadrats que tenen a Llinars del Vallès. En aquí, es duu a terme el procés de filtratge i purificació de l'aigua, a través d'un sistema mecànic, totalment natural, sense fer ús de productes químics.

L'aigua s'analitza químicament abans i després de depurar-la, i un cop assolits els llindars marcats l'aigua s'envasa i ja està a punt per a la seva comercialització. Precisament fer tot aquest procés, que s'allarga unes dues setmanes de mitjana, permet a l'empresa treure al mercat un producte amb plena la qualitat i seguretat, cosa que no s'obtindria si per exemple, s'extreu l'aigua del mar amb galledes des de la sorra de la platja, expliquen.

Actualment la planta té una capacitat de producció de 20.000 litres d'aigua en una setmana, a través d'un procés industrial molt mecanitzat i dissenyat expressament per poder ser ampliat en el moment en què la demanda o les necessitats de l'empresa ho requereixin.

Noves línies de negoci i la internacionalització, objectius de futur

L'empresa Marevendis agua de mar va ser creada el juny del 2011 i actualment compta amb 5 treballadors, els dos cofundadors -un enginyer procedent del sector de la construcció i un llicenciat en empresarials ex empleat de banca- i tres treballadors contractats, concretament persones amb discapacitat en una aposta dels dos emprenedors per crear també una empresa compromesa des del primer moment en la responsabilitat social corporativa.

Amb una inversió inicial de prop de 300.000 euros, més de la meitat dels quals es van destinar a comprar la maquinària per a l'extracció i purificació de l'aigua, i milions d'hores de feina i algun que altre disgust, Marevendis agua de mar preveu recuperar la inversió inicial en un parell d'anys.

Un cop finalitzada la comercialització a nivell estatal, engegada aquest cap de setmana i que continuaran estenent de forma progressiva al llarg dels propers mesos, l'empresa es planteja la internacionalització i la diversificació del negoci amb nous productes vinculats amb l'aigua del mar, ja siguin farmacèutics o terapèutics, com a objectius a mitjà o llarg termini. Sempre però, creixent "lentament i de forma sostenible".

"Veure el nostre producte als supermercats ja és una gran satisfacció", expliquen l'Albert i el Francesc, que asseguren que el que els ha motivat a llançar-se en un projecte d'emprenedoria no ha estat "fer-se rics" sinó "tirar endavant un projecte propi i poder viure d'ell", seguint aquella dita que diu "busca una feina que t'agradi i deixaràs de treballar". Doncs això.