El PSC no presentarà cap moció a Girona per treure l'exempció de l'IBI a l'Església

Pia Bosch considera que hi ha altres solucions prioritàries per sortir de la crisi

Bosch i Ballesteros s'han desmarcat aquest dilluns de la proposta de Rubalcaba i han avançat que no presentaran mocions als seus ajuntaments per reclamar l'IBI a l'Església. La portaveu de l'oposició al consistori gironí creu que "no és l'ajuntament qui ha de marcar la llei", a part que considera que hi ha "altres prioritats", com "les grans fortunes", o impostos que s'han eliminat i "no s'havien d'haver tret", com el de successions. "Hi ha altres maneres d'arreglar el finançament local que segurament ataquen més el cor del problema que no pas aquesta", ha valorat. La portaveu del PSC gironí ha afegit, però, que tota activitat comercial, "la faci qui la faci", ha de tributar. Bosch ha fet aquestes declaracions abans de l'inici de la desena edició dels 'Diàlegs x Girona', on també han participat Ballesteros i altres càrrecs del PSC.

Per la seva banda, l'alcalde de Tarragona ha reflexionat que "si l'excusa és millorar el finançament de les administracions públiques i els ajuntaments", el que cal és "fer un pacte per corregir el frau fiscal". S'ha pronunciat en la mateixa línia que Bosch afegint que cal revisar impostos com el de les transmissions patrimonials. Ballesteros també ha apostat per reconèixer el paper social de l'Església, que "és molt important".

D'aquesta manera Bosch i Ballesteros s'han pronunciat de manera semblant a Ros -també participant en els 'Diàlegs'-, que aquest dilluns ja s'havia mostrat contrari a cobrar l'IBI a les propietats de l'Església tal com proposa el PSOE. Ros, que veu necessària una llei de finançament local, considera que aquesta opció no resoldrà els problemes de finançament públic. L'alcalde de Lleida veu més "just" que l'increment dels ingressos públics provingui de rendiments patrimonials sobre grans fortunes i del cobrament de les transaccions financeres i no "de cobrar impostos als temples o entitats de l'església o de la societat civil que desenvolupen tasques socials sense ànim de lucre".

Pel que fa al regidor del PSC a l'Ajuntament de Barcelona Joan Trullén, que també ha participat en els 'Diàlegs', ha manifestat que totes les activitats comercials que no estiguin "estrictament relacionades" amb l'activitat pròpia de l'Església, "han de ser sotmeses al mateix tractament fiscal" que la resta dels actors que intervenen en l'activitat econòmica.

El PSC decidirà la seva posició sobre aquesta qüestió en l'executiva de dilluns vinent. En concret, el secretari de Política Municipal del partit i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, traslladarà a l'executiva una proposta de posicionament sobre l'aplicació de l'IBI als immobles registrats a nom d'alguna confessió religiosa. Bustos proposa cobrar aquest impost als immobles registrats a nom de l'Església Catòlica i d'altres confessions religioses, sempre que no siguin edificis destinats al culte ni a serveis socials de primera necessitat.
  • Bosch creu que 'hi ha altres maneres d'arreglar el finançament local' © ACN