Creen una comissió per evitar que proliferin la mosca negra i el mosquit tigre

Aquestes espècies poden actuar com a transmissores de malalties

L'anomenada Comissió Tècnica pel control de vectors a les comarques gironines planificarà una estratègia comuna per a la prevenció de la proliferació de simúlids (mosca negra) i mosquits. El fet d'estar integrada per diferents organismes ha de servir per agilitzar l'intercanvi d'informació entre les diferents parts implicades i d'aquesta manera coordinar les mesures de prevenció per evitar les molèsties que puguin causar a la població.

La prevenció i control d'ambdues espècies es considera important per evitar les molèsties que provoquen amb les seves picades i també perquè poden actuar com a vectors de determinades malalties infeccioses -encara que la possibilitat és força llunyana en el mosquit tigre, i molt remota en el cas de la mosca negra.

La mosca negra

A les comarques gironines la mosca negra es troba principalment als municipis situats a la vora del curs mig i baix del riu Ter. El 2004 va començar la lluita contra aquest insecte, aplicant tractaments per limitar el creixement de la població de larves al riu. En aquests 8 anys, la seva incidència ha disminuït notablement.

El mosquit tigre

Pel que fa al mosquit tigre, com que per completar el seu cicle vital necessita temperatures superiors als 10 graus, es desenvolupa millor a la zona costanera ja que allà el nombre de mesos amb la temperatura superior a 10 graus és superior. En el control del mosquit es considera important la col·laboració de la població per eliminar els llocs potencials de cria. Aquesta espècie necessita poca quantitat d'aigua per desenvolupar el seu cicle reproductor, i això fa que trobi bones condicions per a la reproducció en espais urbanitzats i de l'àmbit domèstic (plats sota testos, pneumàtics, piscines buides, gerros, fonts ornamentals, etcétera).

La Comissió Tècnica pel control de vectors a les comarques gironines segueix les directrius recollides en el document 'Estratègia per a la prevenció i el control del mosquit tigre a Catalunya', elaborat el 2011 per la Comissió interinstitucional per a la prevenció i control del mosquit tigre a Catalunya.