La dona més vella de Catalunya, de 113 anys que viu a Olot, supera la covid-19 amb èxit

Maria Branyas passa la malaltia amb símptomes “lleus”

  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN

La dona més vella de Catalunya, Maria Branyas, de 113 anys, ha superat la covid-19 amb èxit, segons han confirmat fonts de la família i de la Residència Santa Maria del Tura, a Olot, on viu des de fa prop de 20 anys.

També han explicat que només ha tingut símptomes “lleus” i ha passat la malaltia i tota la crisi sanitària confinada a la seva habitació.

El centre, que va confirmar l’1 d’abril de 17 defuncions de residents amb el virus, només ha deixat entrar una treballadora a l’habitació de Branyas durant la crisi.

La seva filla, Rosa Maria, explica que fa unes tres setmanes la seva mare “no es trobava massa bé” i, mitjançant una prova PCR, van saber que havia donat positiu per covid-19. Després de dies “d’incertesa” i de “patiment”, però, la família respira alleugerida perquè l’àvia de 113 anys ja es troba bé.

Tot i que no l’han pogut anar a veure des de l’inici de l’epidèmia, la Rosa Maria valora molt positivament el tracte de la residència i destaca que han pogut parlar amb ella per telèfon “cada dia”. Ara, Maria Branyas està “tranquil·la i optimista” i, segons la seva filla, “no hi dona importància” al fet de fer anys, que recentment li ha comportat atenció mediàtica. Segons ella, no hi ha més secret per la seva longevitat que “tenint salut” al llarg de la vida.

Nascuda el 4 març del 1907, la dona més gran de Catalunya també ho és a nivell estatal, segons l’associació Gerontology Research Group, que nodreix la llista dels rècords Guinness en longevitat.

En una entrevista l'agost del 2019, Branyas, que va néixer a San Francisco l'any que es va matricular el primer automòbil a Barcelona, va explicar que un dels seus primers records és la tornada de la seva família a Barcelona des dels Estats Units en transatlàntic, en temps de la Primera Guerra Mundial. “Amb la guerra, Alemanya estava atacant encara el nord, i no es podia passar pels mars nòrdics, sinó per baix, per Cuba i les Azores”, va recordar Branyas. L’últim soldat d’aquesta contesa va morir fa gairebé deu anys, però Branyas encara la tenia la guerra a la memòria: “Jo ja tenia una mica coneixement”.

La població centenària a Catalunya s’ha multiplicat per 14 en les últimes quatre dècades, passant de 140 persones el 1981 fins a les 1.950 el 2017, segons les últimes dades publicades per Idescat. Pel que fa als de 105 anys i més, ara són 10 vegades més que fa quatre dècades. Els que actualment encapçalen el rànquing de persones longeves residint a Catalunya són Maria Branyas, amb 114 anys, i Joaquim Illas, amb 111.