Torroella de Montgrí demana canvis legislatius per frenar l'ocupació il·legal

S'ofereix a exercir l'acusació popular en casos d'ocupació problemàtics

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) ha aprovat una moció que té com a objectiu impulsar una modificació de la Llei d’Enjudiciament Civil que faculti els jutges a aplicar diligències cautelars en els processos contra les ocupacions delinqüencials i agilitzi els tràmits per poder recuperar finques ocupades il·legalment.

La moció ha estat promoguda per l'equip de govern, format per UPM i ERC, i es va aprovar en el darrer Ple amb els vots de JxCAT-JUNTS, L’EST-TE i Cs; els vots en contra de CUP i l’abstenció de CambTE.

La regidora d'Acció Social, Anna Bonada, argumenta que "al municipi no hi ha molts casos d'ocupació, però des del govern municipal s'ha considerat necessari abordar la problemàtica amb determinació, abans que la situació, els propers anys, sigui més greu".

Reconeix, però, que malgrat ser pocs, l'ocupació il·legal, a banda de representar la usurpació d'una propietat aliena, sovint va acompanyada de molèsties al veïnat. Bonada recorda que els jutges no disposen dels instruments necessaris per ordenar i fer efectius de forma ràpida els desallotjaments. Així mateix, "la llei deixa poc marge d'actuació als ajuntaments, però els ens locals, com a administració més propera al ciutadà, pateixen molt directament la problemàtica que se'n deriva".

Reconeix que la problemàtica és molt complexa perquè, a banda de qüestions legals i de convivència, en determinats casos hi ha una problemàtica social i de necessitat real d'habitatge. En aquest sentit, ha deixat clar que des de l'Ajuntament no es farà res per deixar ningú al carrer, però es treballarà per defensar la convivència i la cohesió social i ajudar els propietaris afectats.

Amb la moció, des de l'Ajuntament es vol impulsar la modificació de determinats articles de la llei 1/2000 d’Enjudiciament Civil, en el sentit d’incorporar un incís en el seu article l’article 250.1, i que fa referència l’àmbit dels judicis verbals, amb una redacció que estableixi el “llançament o desallotjament i la immediata recuperació de la plena possessió d’un habitatge, per part del seu propietari o usufructuari, amb independència de qui sigui el propietari, per haver estat desposseïts d'ella sense el seu consentiment”; així com afegir un apartat a l’article 441 perquè mitjançant una interlocutòria judicial, el tribunal pugui acordar “el lliurament de la possessió immediata al demandant”. Així mateix, es procedirà al llançament o desallotjament i la immediata recuperació de la plena possessió d’un habitatge, per part del seu propietari o usufructuari independentment de qui ostenti la propietat, quan els habitants il·legítims generin en la comunitat de propietaris, conductes il·legals o actituds incíviques que alterin la pacífica convivència de la comunitat de veïns i veïnes.

Per altra banda, s'acorda complementar les intervencions policials que es realitzin i que estiguin relacionades amb aquest tipus d’ocupació delinqüencial, amb la presentació de l’Ajuntament com a demandant cooperador amb els ciutadans afectats davant dels jutjats, en tots aquells casos que es donin les circumstàncies recollides en la part expositiva de la moció. En aquest sentit, a la moció es recorda que hi ha hagut un augment de l’ocupació d’habitatges de caràcter delinqüencial per part de grups organitzats, amb finalitat extorsionadora i especulativa social, de la qual tenim constància mitjançant diferents fonts (ciutadans, serveis municipals i Policia Local). La consolidació d’aquesta pràctica implica, en primer lloc, una acció especulativa i intimidadora sobre aquelles persones que necessiten un habitatge, i, en segon terme, pot ocasionar, en molts casos, conflictes de convivència en les comunitats de propietaris d’aquests habitatges, a més a més de situacions de precarietat econòmica i altres problemàtiques de salubritat.

També es demanarà una revisió de la normativa de l’empadronament per evitar els empadronaments dels ocupants irregulars sense consentiment de propietari, independentment de qui sigui el propietari de l’habitatge.

Des de l'Ajuntament també es fomentaran campanyes de conscienciació als propietaris per tal que adoptin les mesures preventives necessàries per tal d’evitar l’ocupació il·legal dels seus immobles i donar a conèixer els seus deures respecte a la conservació d’aquests.

Aquesta moció explicita el compromís de continuar treballant en l’aprovació d’un Protocol municipal d’actuació en les ocupacions irregulars d’immobles del municipi.