Declarat improcedent l'acomiadament de Serra com a gerent del Consorci de la Costa Brava

La sentència ordena que el readmetin en el càrrec que ocupava o que l'indemnitzin amb 275.885,4 euros

Manel Serra va començar a treballar com a gerent al Consorci de la Costa Brava el 16 de maig del 1983 i va continuar exercint aquest càrrec fins el 24 de novembre del 2011 quan el president del CCB, Carles Pàramo (CiU), li va fer saber que la seva vinculació amb l'ens s'havia acabat. Serra va posar el cas en mans del despatx d'advocats Mateu Valls perquè considerava que el seu acomiadament havia estat irregular.

El cas va arribar a judici al Jutjat Social número 2 de Girona el passat 16 de maig on Serra i el seu advocat, Ricard Reynés, van demanar que consideressin nul l'acomiadament o, de manera subsidiària, que la jutge considerés que havia estat improcedent. El principal argument que va esgrimir el seu lletrat era que havien acomiadat Serra de la gerència amb les condicions de comiat dels alts càrrecs quan aquesta no era la realitat, perquè Manel Serra era un treballador de règim comú.

La sentència, dictada per la magistrat Estefanía López, no declara nul l'acomiadament -una circumstància que implicaria la readmissió directa de Manel Serra al càrrec- però sí que considera que va ser improcedents. La sentència conclou que tot i que el gerent és el càrrec laboral de més rang al CCB i està per sobre de la resta de treballadors, no pren decisions de forma independent sinó que és limita a complir amb les ordres dels càrrecs polítics que té per sobre seu.

"No tota persona que assumeixi funcions directives en una empresa pot ser qualificada com a alt directius, s'ha d'excloure qui rebi instruccions d'altres òrgans", detalla la magistrada. A més, també recull que els estatuts del CCB detallen que el gerent s'encarrega de gestionar personal i vacances i de representar l'ens però no té vot a les reunions, tot i que sí que hi assistia per saber com havia de procedir.

Per això, el Jutjat Social número 2 de Girona considera que el CCB no podia usar el desistiment -la fórmula prevista per acomiadar un alt càrrec- per acabar amb la relació laboral amb Serra i argumentar que era pel canvi de govern, sinó que l'havia d'acomiadar i motivar la decisió. Per això, la magistrada ha declarat l'acomiadament improcedent.

La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant un recurs de súplica en un termini de 5 dies davant la Sala d'afers socials del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La decisió de la magistrada condemna el CCB a readmetre Serra en les mateixes condicions o a indemnitzar-lo amb 275.885,4 euros. A aquest import s'hi han de sumar les mensualitats que ha deixat de cobrar al llarg d'aquest mesos -amb un import de 218,95 euros al dia- però s'hi han de restar els 51.538,41 euros que ja va cobrar com a liquidació quan va deixar de treballar al CCB.

Paral·lelament al procediment al tribunal social, Serra també ha portat dos membres del CCB -el secretari i el cap dels serveis jurídics- davant la justícia en un procediment penal per haver-li bloquejat l'accés al despatx i al seu correu personal tant físic com electrònic quan el seu acomiadament encara no era efectiu.