Deu denuncies per faltes i delictes al Barri Vell de Girona durant el Temps de Flors

Els milers de visitants que acull la ciutat durant l'exposició no fan augmentar les estadístiques policials

Durant els dies de l'exposició 'Girona, temps de flors' els carrers estrets de Barri Vell s'omplen de gom a gom de visitants que gaudeixen fent fotos i observant tranquil·lament les exposicions florals. Malgrat la gran afluència de gent a la zona, els índexs de delictes i faltes que s'han denunciat durant aquesta mostra han estat molt baixos.

Segons el regidor de Seguretat, Joan Alcalà, aquesta situació és fruit del patrullatge conjunt que han fet durant tots els dies els Mossos d'Esquadra i la Policia Municipal de Girona i, especialment, de la policia de paisà que pot passar desapercebuda i actuar si detecta algun furt. A priori, una concentració tant alta de gent en espais reduïts podria derivar en un nombre elevat de robatoris. No obstant això, les dades de la Policia Municipal mostren que només s'han denunciat a la zona del Barri Vell deu delictes o faltes en aquests dies.

Segons ha explicat Alcalà, es tracta de tres furts, un robatori amb violència, un altre robatori a l'interior de vehicle, una agressió entre particulars, una estafa a un restaurant i danys a dos bancs del mobiliari urbà. L'any passat, durant les mateixes dates, es van denunciar un total de 15 fets delictius.

Les dades policials pel què fa a la totalitat de la ciutat també mostren una disminució aquest any, respecte als dies de la mostra floral del 2011. Del 12 al 20 de maig, s'han denunciat un total de 193 faltes i delictes a Girona. Si es comparen aquestes dades amb les de l'any passat, hi ha un descens del 6,76% (al 2011 se'n van registrar 207) i una caiguda del 10,65% si es compara amb les dades de fa dos anys (216 delictes i faltes denunciats al 2010). Del total de 193 fets delictius denunciats a tota la ciutat, 109 són furts.

El descens és especialment significatiu si es prenen en consideració només les dades de delictes. En aquest període del 'Girona, temps de flors', se n'han denunciat 84, pels 104 del 2011 (-19,23%) i els 108 del 2010 (-22,2% en dos anys). Per això, el cap de la Policia Municipal, Josep Palouzié, ha fet una valoració molt positiva. De fet, Palouzié ha destacat que les dades de delinqüència durant el 'Girona, temps de flors' són fins i tot menors que les d'una setmana normal a la ciutat.

Consells davant picaresques

El cap de l'Àrea Bàsica Policial del Gironès-Pla de l'Estany, l'intendent Xavier Creus, ha explicat que durant aquests dies de la mostra s'han identificat persones i que aquestes actuacions han evitat possibles delictes. En concret, ha explicat que es van interceptar tres persones amb nombrosos antecedents per robatoris a domicilis però que se'ls va enxampar quan sortien d'un edifici on no hi constava cap robatori. Per tant, no se'ls va detenir.

D'altra banda, Creus ha alertat d'una picaresca que han detectat durant aquests dies. Es tracta de persones vingudes de fora de la ciutat que aprofitaven la gran afluència de gent per demanar signatures en favor d'una suposada entitat social a les terrasses dels establiments. Quan s'acostaven als clients, aprofitaven la carpeta que duien per demanar signatures per tapar objectes que tinguessin sobre la taula -com mòbils, moneders o diners- i, un cop marxaven, s'enduien dissimuladament els objectes.

Creus ha explicat que s'ha registrat alguna denúncia en aquest sentit però que no es va poder identificar els autors del furt. L'intendent ha remarcat que cal fer "pedagogia" i que els ciutadans han d'estar alerta en aquests casos i no refiar-se de tothom que se li adreci, encara que siguin joves o nens petits.

En aquest sentit, el regidor de Seguretat, Joan Alcalà, també ha demanat als ciutadans que parin atenció quan s'asseuen en algun establiment i que tinguin la bossa de mà controlada en tot moment per evitar que, en un descuit, algun lladre se la pugui emportar. "Girona és una ciutat segura però entre tots hem de prendre les mesures que calguin perquè així ho continuï essent", ha demanat.
  • L'intendent Xavier Creus, detalla que van detectar un grup que s'ajudava de carpetes per furtar mòbils i diners © ACN