Estudiants creen un sistema de comunicació alternatiu per pacients de l'hospital d'Olot

Està dissenyat per a persones que tenen alterada la capacitat de la parla per culpa d'una malaltia o seqüeles de la mateixa

Tot i que actualment ja s’utilitzen sistemes alternatius i augmentatius de comunicació (SAAC) en molts centres sanitaris i escoles especials, els estudiants tenien l’objectiu d’ampliar-los i millorar-los fent-los més actuals, incorporant imatges que han detectat que hi mancaven i que han cregut imprescindibles. D'aquesta manera, els pacients dels centres hospitalaris i aquelles persones que utilitzin els comunicadors podran fer-se entendre  i establir diàlegs de forma més fàcil. El seu ús servirà també per potenciar la seva autoestima i autonomia lesionades pel fet d’haver patit una malaltia que els dificulta o impossibilita parlar.

En aquest sentit, s’han afegit imatges d’accions, adjectius i noms de parts del cos, entre d'altres, identificant cada una amb un color segons estipula la normativa vigent sobre plafons de comunicació.

Superada la fase experimental

El sistema de comunicació en format paper ja s’ha començat a implementar amb pacients de l’Hospital Sant Jaume, en concret amb casos de persones que havien patit un tumor o bé un ictus i que tenien o encara tenen, molta dificultat per expressar-se. Els diferents pacients han ressaltat la gran ajuda que pot suposar tenir un recurs com aquest tant per fer-se entendre mentre estan hospitalitzats com un cop a casa.

Per això, els joves estudiants veient la utilitat de les noves tecnologies i per intentar fer-ho accessible a tothom han creat també un comunicador en format digital que reprodueix amb veu les paraules i les accions expressades mitjançant les icones, només clicant a sobre amb el ratolí d’un ordinador portàtil o en una tauleta digital.

El futur del projecte

Tot i que el sistema de comunicació en format paper està més pensat per a l’àmbit sanitari com les consultes amb el metge o durant l’estada hospitalària, els estudiants i la professora que els coordina ja estan millorant el format digital i tot i que ara només està disponible en català, estan elaborant el mateix en castellà i ho faran en altres idiomes, ja que el seu principal desig és distribuir el producte de forma altruista i que arribi al màxim de gent amb discapacitats i amb problemes amb la comunicació.

De moment, han fet arribar els comunicadors que han elaborat a escoles d’educació especial, aules d’acollida d’instituts, centres d’atenció a persones amb discapacitat psíquica, persones a nivell particular i en breu ho faran a l’Hospital Josep Trueta de Girona.

Els alumnes que han participat en aquest projecte són Marc Rafael Pérez, Miguel Ángel Bernal, Noemí Maldonado i Itziar Esparza.