El IV Memorial Sebastià Salellas, dedicat a la retallada de drets dels ciutadans en els últims anys

La fundació està treballant en un documental sobre la vida i trajectòria de l'advocat

La quarta edició del memorial és una molt bona notícia, segons els organitzadors, perquè confirma que el projecte està "ben encaminat" a diferència d'altres anys on la continuïtat no estava tan clara. La Fundació Tià Salellas ha estat l'encarregada de donar-li aquest impuls, que ha permès arribar a una nova edició.

La d'enguany estarà dedicada al que han anomenat 'conquestes perdudes', en referència al que consideren un retrocés en els drets socials i polítics dels ciutadans en els últims temps arran de la crisi. "Va costar molts anys per aconseguir uns drets i un benestar que en dos o tres anys s'ho han carregat", es lamenta un dels membres de la fundació, Guillem Terribas, que ha recordat que aquest era un tema que va reivindicar molt en Tià (Sebastià Salellas).

Per la seva banda, el seu fill i també advocat, Benet Salellas, ha explicat que es va "esmerçar molt" per lluitar pels drets socials i polítics i reconeix que en els temps que vivim "hauria estat el primer en indignar-se". És per això, que han considerat molt oportú analitzar i debatre la situació actual. La conferència central anirà a càrrec de l'historiador i professor emèrit de la UPF Josep Fontana, que aquest 2011 ha publicat un llibre que es titula 'Por el bien del imperio. Una historia del mundo desde 1945' (editorial Pasado y Presente).

La resta del programa

El memorial arrencarà amb una taula rodona i un dinar solidari per recaptar fons per la campanya '4.500 euros per manifestar-se contra el feixisme', on es parlarà de les sancions als organitzadors d'una manifestació antifeixista de Salt, del 27 d'agost de l'any passat, per contrarestar una concentració de Plataforma per Catalunya (PxC) que es va acabar desconvocant. A continuació, es farà també un concert, organitzat pel Grup Antirepressiu.

També hi ha previst la projecció de la pel·lícula, 'El pisito' (1959) de Marco Ferreri i Isidoro M. Ferry al Cinema Truffaut, un film que, tot i ser en blanc i negre, està d'actualitat ja que parla de la problemàtica dels rellogats en els pisos. La programació es completa amb la presentació del llibre 'No hi ha dret(s)' de Jaume Asens i Gerardo, que comptarà amb la presència dels autors. El dia 2 de juny, es farà el punt i final amb una festa de cloenda organitzada pel Casal Independentista El Forn, que porta per nom 'Quatre rius, una festa'.

Un documental i un llibre

Els organitzadors ja tenen en ment la cinquena edició, que serà "molt més sonada", segons Salellas, perquè entre altres coses hi ha previst que es presenti un documental sobre la vida i trajectòria de l'advocat així com l'evolució de l'esquerra des dels anys 70' fins a l'actualtiat. També s'editarà un llibre on es recopilaran alguns dels articles que Salellas va publicar.