Joan Coll, un cas de 'nen robat' que fou venut per 150.000 pessetes el 1966

El banyolí assegura que arribarà "fins allà on calgui per saber qui sóc"

Ara fa set anys, Joan Coll va començar a investigar el seu passat. Entre allò que ha pogut recopilar, hi ha algunes fotografies esgrogueïdes on se'l veu quan era un nadó, acompanyat del seu pare. El banyolí sospita que és un possible cas de nen robat durant el franquisme, i ja assegura que arribarà "fins on calgui" per saber què va passar realment i si la família adoptiva amb qui ha viscut durant molts anys va pagar per tenir-lo.

Joan Coll Corominola va néixer el 14 de setembre del 1966 a l'Hospital Clínic de Barcelona. Aleshores, però, el nom que figurava a la seva partida de naixement era Francisco José Beamonte Isern. El seu pare biològic va morir jove -només tenia 29 anys- i de la seva mare només li'n queda un record difús.

La seva infància, segons ha descobert, va passar-la a casa de les dues àvies. Primer amb l'àvia materna a Òdena (Anoia) i, quan el seu pare va morir, va anar a viure amb l'altra àvia a Sant Adrià del Besòs. Aleshores era el 1973 i ell tenia set anys.

Recorda que l'àvia el va portar a un col·legi, on només hi va estar un mes i mig. Després, va ingressar en un hospici de Barcelona i, en menys de dos mesos, va ser adoptat per una família de Banyoles, amb qui viuria la resta de la joventut.

Ara ja fa set anys que aquest banyolí remena entre el seu passat per aclarir de quina manera el van adoptar. I és que sospita que podria ser un dels casos de nens robats durant el franquisme. De fet, assegura que els seus pares adoptius li retreien que havien arribat a pagar "150.000 pessetes de l'època" per endur-se'l amb ells.

La recerca del seu passat ha comportat que Joan Coll faci dos anys que no tingui tracte amb els seus pares adoptius. Explica que ells mateixos li van dir que se li "tancarien les portes" si intentava saber qui era i d'on venia.

Trobar la mare biològica

Segons ha avançat la Cadena Ser, durant aquest temps, Joan Coll ha aconseguit saber el nom d'alguns dels seus germans i de la seva mare biològica. Ara, l'única cosa que vol és trobar-la, però no sap si és viva. Segons explica, es diu Maria Luisa Selva Ferri i ha de tenir 66 anys (va néixer a Jaén el 1946).

La darrera pista que té d'ella és que el 2007 es va vendre un pis que tenia en propietat a l'avinguda Amèrica de Badalona. Però a partir d'aquí, el seu rastre s'esfuma.

A més de voler trobar la seva mare biològica, Joan Coll també vol saber si el procés per adoptar-lo va ser irregular. "Sospito que algú es va aprofitar de l'ocasió, perquè la meva àvia no deuria saber llegir, i potser li van fer signar algun paper", indica. De fet, el banyolí ha aconseguit trobar la seva escriptura d'adopció -amb segell del 1976- on hi apareix com a 'nen abandonat'. Un fet que -ell assegura- "no és veritat".

Joan Coll Corominola ha posat el seu cas en mans d'advocats per arribar fins al final. "Sóc persistent; d'una manera o altra arribaré fins on calgui per saber qui sóc", conclou.