Les tempestes del darrer cap de setmana deixen més de 50 litres per metre quadrat

La temperatura va baixar considerablement diumenge amb nevades a 1.500 metres

Divendres, les precipitacions van anar acompanyades de fang en molts casos i les quantitats van ser poc abundants. L'endemà, dissabte, el solc es va aproximar més a Catalunya i es va començar a formar una àrea de baixes pressions en superfície sobre la península Ibèrica, causant un augment de la inestabilitat i la formació de potents tempestes que van descarregar sobre el terç oest de Catalunya durant el vespre i la nit. En molts casos van anar acompanyades de calamarsa i pedra i puntualment de fortes ventades.

El dia amb més precipitacions, però, va ser aquest diumenge quan una baixa en alçavda acompanyada d'aire fred va creuar Catalunya d'oest a est, amb vents humits de component est en superfície. De matinada, les precipitacions van ser més extenses i abundants a les comarques del litoral i prelitoral Central i Nord. Si bé el dia va començar amb sol, a mig matí es van formar ruixats i tempestes que van afectar tot el país fins al final de la jornada.

La baixada de temperatura va ser destacable i la cota de neu va arribar a abaixar fins els 1.500 metres i puntualment per sota. A Certascan (2.400 metres) es van acumular 27 centímetres, a la Bonaigua (2.266), 26 centímetres i a Boí (2.535), 22 centímetres.

La predicció indica que encara s'esperen precipitacions al Pirineu, especialment al seu vessant nord, al Prepirineu i a punts de la meitat est, localment en forma de tempesta d'intensitat moderada. La cota de neu pujarà progressivament dels 1.600 als 2.000 metres. A banda, el vent del nord i oest bufarà molt fort a les comarques de Tarragona i al Pirineu.

Dimarts aquest vent anirà afluixant i la nuvolositat minvarà en general, tot i que encara hi haurà alguns xàfecs al quadrant nord-est a la tarda i algunes precipitacions al vessant nord del Pirineu (cota de neu: 2.400 m). A partir de dimecres dominarà el sol i les temperatures pujaran notablement.