Una farinera de Banyoles treu un sac de 5 kg per a aficionats a fer pa en temps de confinament

L'empresa vol donar suport al petit comerç i respondre a les demandes que han rebut de particulars

Sota el lema 'Els forners venem farina', des de la Farinera Coromina de Banyoles (Pla de l'Estany) proposen un sac de cinc quilos perquè els flequers de tot Catalunya puguin tenir en format gran un dels productes més preuats durant el confinament.

El gerent de la companyia, Lluís Coromina, ha explicat que han pensat un disseny "atractiu i divertit" per donar forma un producte que conté "varietats de blats d'alta qualitat i de proximitat". Fins ara els artesans ho venien de forma particular amb formats d'un quilo però ara han decidit adaptar-se a les noves demandes.

Segons Lluís Coromina, a partir d'ara ja no caldrà que el consumidor vagi a comprar el pa al forn i la farina en un altre establiment, sinó que podrà comprar els dos productes "amb farines de gran qualitat" professionals al mateix punt. Des de la setmana passada que ja estan disponibles en forns de Catalunya i a partir de la setmana vinent arribarà a altres punts com les Illes Balears.

El gerent ha explicat que el que han fet des de la farinera és "posar-se en la pell" dels seus clients, els forners, i han estudiat com els podien ajudar a "tirar endavant" en uns moments de crisi "tan complicats". D'aquesta manera, confien en oferir una nova via d'ingressos per als forners i, al mateix temps, donar resposta a aquells consumidors que durant aquests dies s'han posat en contacte amb l'empresa per aconseguir el producte tot i que ells no venen directament al públic.

Una caiguda del 35% de la facturació

En el cas de la Farinera Coromina, la crisi del coronavirus els ha reduït un 35% la facturació. Un dels causants de la davallada per a molts forns i també, de retruc, per a les farineres, ha estat la frenada d'activitat de sectors com l'hosteleria i el turisme. Molts dels forns distribueixen també els seus productes a bars i restaurants i el seu tancament obligat, d'un dia per l'altre, ha tingut un impacte "important" en les seves vendes.

"Malgrat això ens podem considerar afortunats de poder seguir treballant", ha assenyalat Coromina. Admet que no es tracta d'una situació de "fàcil" gestió i que han hagut d'implementar mesures de seguretat per poder seguir amb l'activitat. Així, des de l'inici de la crisi s'ha proveït de material de protecció per a tots els empleats, s'han mantingut les distàncies i s'han adaptat els torns de treball. També s'han restringit els espais comuns com el menjador de la fàbrica i cada quinze dies es fan desinfeccions a les instal·lacions.

Reivindicar els forns artesans

Per Lluís Coromina és important reivindicar la figura del forner artesà. "Durant tot el confinament han estat oberts, malgrat haver tingut moltes complicacions, i en molts casos potser ni els compensava", ha assenyalat. "Tot i els problemes, han seguit al peu del canó perquè el consumidor tingués accés a un producte de primera necessitat i de qualitat", ha afegit.

També ha destacat que abans de la crisi sanitària "ningú parlava de farina". "Més aviat era una indústria molt avorrida", ha afirmat però també ha admès que els artesans del pa han vist com en els últims anys es valorava cada cop més el producte amb un consumidor més exigent.

Farinera Coromina és una empresa familiar centenària fundada el 1897. Es troba en una finca de 12.000 metres quadrats, on hi ha el molí, el laboratori-obrador, les oficines i el magatzem.