Girona reactiva la zona verda i blava i ampliarà les voreres per garantir la distància de seguretat

Es perdran una trentena d'aparcaments

L'Ajuntament de Girona impulsarà 147 mesures per combatre la crisi generada per la covid-19 i afectaran a diverses àrees de la ciutat. Per una banda, mobilitat serà una de les que tindrà més pes amb accions que ja s'estan portant a terme.

En primer lloc, algunes calçades es convertiran en voreres per tal de garantir la distància mínima de seguretat. També es crearan nous carrils bici i carrils destinats al bus urbà i vehicles d'alta ocupació per fomentar la mobilitat sostenible.

Per tirar endavant aquestes mesures, l'Ajuntament ha optat per reactivar les zones blava i verda a partir del dilluns i, d'aquesta manera, garantir la mobilitat de vehicles. Això permetrà que de retruc els comerços també se'n vegi beneficiats.

Inversió de 2 MEUR

L'Ajuntament de Girona destinarà 2 milions d'euros a "activar" la ciutat després de la crisi generada per la covid-19, tal com ha detallat Madrenas. Aquesta inversió es detalla en 147 mesures que el govern local tirarà endavant amb accions transversals amb l'objectiu de millorar la mobilitat, atendre les necessitats socials i també reactivar el teixit econòmic.

Bona part de les accions recauen en l'àrea de mobilitat, on es preveu que els vianants guanyin espai de voreres per tal de "garantir la seguretat de les persones", tal com ha detallat Madrenas. Aquesta setmana ja s'estan fent accions com ara la resenyalització d'alguns carrils bici al carrer de Santa Eugènia. Però aquest acció anirà acompanyada d'un nou tram de vorera que implicarà eliminar nou places d'aparcament de zona blava.

Així ho ha detallat la regidora de Mobilitat de Girona, Marta Sureda, qui ha avançat que reactivaran el pagament de les zones blava i verda a partir del proper dilluns. Sureda ha assegurat que els cotxes aparcats en aquestes zones s'han convertit en "un escull" a l'hora d'actuar en les calçades i per això s'han vist "obligats" a reactivar els parquímetres.

Es calcula que en les properes setmanes, la ciutat perdrà una trentena de places d'aparcament de la zona blava. La majoria d'elles estan a plaça Catalunya, ja que es restringirà el pas de vehicles del que vial oest (el que passa per davant de la nova Casa Cacao dels germans Roca) i també s'eliminaran les setze places que hi ha.

Nous carrils bici, bus i VAO

A més, la ciutat també comptarà amb nous carrils bici. Un d'ells es situarà al carrer Joan Maragall, en el tram entre Jaume I i plaça de Catalunya. Aquell carrer també es convertirà en via compartida entre vehicles i vianants.

El govern local també preveu instal·lar nous carrils bus i de Vehicles d'Alta Ocupació (VAO). De moment, un d'ells estaran al carrer Migdia entre els carrers de Cardeneu i Caldes de Montbui.

En total es preveu que en els propers dies es facin actuacions en una quarantena de punts que des de Mobilitat han considerat que cal "adaptar" a la nova situació que ha generat la pandèmia del coronavirus. Les actuacions costaran 115.000 euros i l'alcaldessa ha avançat que no descarten mantenir-les en un futur.

Més espai per a les terrasses

Per altra banda, el document també preveu ajudar als bars i restaurants ampliant la seva zona de terrasses. L'alcaldessa ha apuntat que més que ampliar l'aforament, l'objectiu és ampliar l'extensió de cada terrassa. De fet, amb les noves mesures de seguretat, la distància entre les taules haurà de ser més gran. Això provocarà que els establiments hagin de "duplicar" l'espai de terrassa si volen mantenir l'aforament que tenien fins ara, una mesura que no sempre es podrà aplicar, segons la seva ubicació.

L'alcaldessa ha garantit que estudiaran "cas per cas" per donar una resposta acurada. També estan oberts a noves propostes.

Casals d'estiu més barats

Marta Madrenas també ha anunciat que el 15 de maig s'obriran les inscripcions per als casals d'estiu municipals Es faran durant el juliol i agost i es reduirà previsiblement l'afluència d'infants i joves en cada grup, limitant-los a quinze persones. A més, l'alcaldessa ha anunciat que aquest any la matrícula serà més barata per tal que els diners no suposin un escull per a les famílies.