El Gremi d'Àrids de Catalunya xifra en un 55% la caiguda de l'activitat durant la crisi sanitària

El sector reclama a les administracions la reactivació "immediata" de les obres públiques

La crisi sanitària i l'aturada d'obres ha passat factura a les empreses de matèries primeres minerals catalanes. Una enquesta feta per la Federació d'Àrids a nivell estatal, revela que les empreses catalanes estan treballant al 45,11% respecte a l'activitat que preveien abans de l'esclat de la pandèmia.

Segons detalla el president del Gremi d'Àrids de Catalunya, el pitjor moment va ser entre el 30 de març i el 9 d'abril, amb l'aturada total de "pràcticament totes les obres". Segons l'enquesta, la caiguda del volum de feina durant aquells dies va arribar al 70%. "Una cosa són les xifres d'aquest període i una altra la represa de l'activitat, que ja estem notant", ha afirmat Alfons Porro.

De mitjana, la davallada del volum de feina se situa entre el 50 i el 60% per a un sector estretament relacionat amb la construcció i l'obra pública. "La crisi sanitària ens ha impactat en dues fases, el primer període que va acabar amb una aturada total de les obres i que ens va situar en una situació difícil", exposa Porro. La segona part, ja en el marc de la desescalada, ha permès reprendre l'activitat i, actualment, xifra el descens de la feina al voltant d'un 30%.

Tot i reprendre la feina "en el punt en la que es trobava" abans de l'aturada, Alfons Porro destaca que el sector viu amb "incertesa" l'evolució de la situació. Hi ha dos elements que els poden acabar passant factura, segons concreta el president. Un és la congelació en la tramitació administrativa per a nova obra pública, que els afecta de ple perquè no saben si les administracions tiraran endavant els projectes pendents. El segon factor és la conseqüència de la crisi sanitària en sectors clau per a ells, com són les obres a l'hostaleria i el turisme.

Per això, el Gremi insta les administracions a elaborar un "pla de xoc" que, d'entrada, prioritzi la reactivació de les obres públiques i, de l'altra, prevegi crear un Pla d'Infraestructures Verdes per poder recuperar progressivament l'activitat. El sector ho veu com un element dinamitzador de la construcció per evitar conseqüències a mitjà termini.

Aquestes mesures, segons Porro, permetrien generar més llocs de feina i pal·liar la destrucció d'ocupació que es preveu en altres sectors, com ara al turisme: "Necessitem un pla contundent de construcció per intentar mitigar el que sembla que serà el sector més afectat per aquesta crisi". Segons el president del Gremi d'Àrids, treballadors afectats per l'esclat de la bombolla immobiliària de l'anterior crisi podrien ara trobar feina al sector si, tal com marquen les pitjors previsions, la temporada turística s'acaba perdent.

El Gremi d'Àrids –que agrupa el 90% de les empreses del sector- reclama aquest pla de xoc després d'analitzar els resultats de l'enquesta realitzada a les empreses del sector. L'enquesta detecta una caiguda important de l'activitat i, a més, reflecteix cert "pessimisme" entre els empresaris, perquè un terç de les indústries van respondre que no tenien clara la seva viabilitat després dels efectes de la pandèmia.

Enquesta a les empreses

Segons les dades de l'enquesta, el sector productor de matèries primeres minerals està fent un ús "racional" dels expedients de regulació d'ocupació, esperant poder recuperar els nivells d'ocupació anteriors a la crisi sanitària. El 57% dels enquestats apuntaven a una disminució de les plantilles. Alfons Porro, però, subratlla que el resultat de l'enquesta és una fotografia d'un moment concret que no convidava a ser optimista.

"Crec que hi havia un cert desencís o por que eren negatius, i això es reflectia en les expectatives", apunta el president del Gremi, que remarca que el sector ja va patir molt en la crisi i anterior i que això va poder afectar en les perspectives de futur de les empreses. Ara, però, subratlla que hi pot haver cert neguit per la incertesa de cara al futur però que, de moment, la indústria va recuperant la feina progressivament.

El sector té a Catalunya més de 137 empreses, majoritàriament pimes, que estaven en una fase de recuperació lenta després del greu cop que va suposar la crisi financera de 2008 on van desaparèixer un 35% de les empreses, un 30% de les explotacions i un 43% del treball directe. A Catalunya, el sector dels àrids té actualment uns 2.600 treballadors directes, en 448 pedreres i graveres a Catalunya.

Des del Gremi d'Àrids de Catalunya i la Plataforma multisectorial Contra la Morositat (PmCM) consideren essencial per superar aquest sotrac que es compleixin els terminis de pagament que, segons dades del Banc d'Espanya, en el sector de la construcció eren de 116 dies a finals del 2019. El temor és que aquests terminis es puguin acabar allargant fins als 200 dies, i que això comprometi la tresoreria de les empreses. El termini màxim de pagament per llei és de 60 dies.

També demanen als governs que les mesures de suport no passin únicament per avalar crèdits, sinó també pel pagament de les factures pendents de les adjudicacions públiques, i la possibilitat d'ajornament del pagament d'impostos.

Central de compres

El sector dels àrids s'ha dotat d'un protocol d'actuació per poder continuar amb la màxima seguretat sanitària i laboral en la seva activitat. El Gremi d'Àrids de Catalunya ha treballat perquè tots els seus associats disposin dels Equips de Protecció Individual (EPI) necessaris, complint les recomanacions de les autoritats sanitàries. Per això ha centralitzat la compra de mascaretes FPP2, gel desinfectant i guants per poder continuar l'activitat, un cop es va autoritzar la represa.

Tot i la dificultat del mercat internacional per comprar aquest material, el Gremi ha pogut servir equips de protecció portats directament de la Xina o Alemanya, que s'ha distribuït en diferents punts de recollida en cada una de les demarcacions territorials.