Els productors de vedella posen les seves esperances en l'exportació als països àrabs

Les vendes d'animals vius a zones com Líbia, el Marroc, Egipte o l'Iran s'han incrementat fins a un 20% el darrer any

D'ençà del 2007, els productors de vedella han vist com els costos de producció se'ls han disparat fins a un 70%. Segons el sindicat agrari JARC, dins aquest percentatge s'hi inclouen les alces que han registrat els farratges i cereals (que en el cas de la soja, ha estat del 40% en només dos mesos) i l'augment de preus dels vedells per engreixar.

I és que a Catalunya també s'han d'importar animals des d'altres punts de l'Estat i Europa, ja que la població de vaques ha disminuït com a resultat de la conversió de pastures en camps de conreu. Tot això, lligat als problemes de finançament amb què es troben els ramaders, fa que "els costos de producció afegits siguin molt alts", ha concretat el president de JARC a Girona, Pere Rubirola.

Per això, el sector veu ara les exportacions com una taula de salvació. Sobretot, després que el consum intern de carn de vedella hagi anat a la baixa a conseqüència de la crisi econòmica.

En el darrer any, els mercats que han agafat força són els països àrabs. De fet, fins abans de l'anomenada 'Primavera àrab', les vendes que s'hi feien eren gairebé testimonials. En els darrers mesos, però, aquest percentatge s'ha incrementat fins al 20%.

Sobretot, allò que s'hi exporta són animals vius. Vedells que pesen uns 400 quilos i que, de mitjana, s'ha necessitat un any per engreixar-los. Com explica el gerent d'Asoprovac a Catalunya, Josep Ramon Argilés, vendre els vedells vius permet garantir millor la conservació de la carn i també permetre que, un cop arribin a destí, siguin sacrificats segons el ritus islàmic (que es coneix com a 'halal').

Des de Cartagena i Tarragona

Ara mateix, els animals surten en vaixells des del port de Cartagena, però en breu també ho podran fer des del de Tarragona, que s'adaptarà als requisits establerts. El president de JARC a Girona concreta que els principals mercats de destí són Líbia, el Marroc, Egipte, l'Iran i Turquia.

Les revoltes que s'han viscut en aquests països han fet disparar la demanda de carn de vedells. I com que els principals mercats emissors, l'Argentina i el Brasil, han sacrificat caps de bestiar per plantar soja, això ha comportat que els animals s'importin des d'altres llocs.

Ara mateix, a Catalunya hi ha unes 1.300 explotacions ramaderes de vaquí de carn. D'aquestes, cap a 250 es troben a les comarques gironines. El president de JARC a Girona confia que les vendes a països emergents permetin recuperar les pèrdues que arrossega el sector amb l'increment de costos de producció.

De fet, per exemplificar la situació, el gerent d'Asoprovac ha estat bastant gràfic. "Gràcies a aquestes exportacions el sector tira; sinó, estaria completament mort", ha dit Argilés.

XII Jornada de la Vedella

El sindicat agrari JARC ha celebrat aquest divendres la XII Jornada de la Vedella de Girona. Durant l'acte, entre els temes que s'han posat damunt la taula, hi ha com afectarà al sector la reforma de la PAC. Per al president de JARC a Girona, la reforma els deixarà "bastant malparats" perquè, al seu parer, "suposarà que desapareguin les ajudes a la ramaderia intensiva, i si no ho aconseguim compensar amb els preus, serà un problema per al sector".