Unanimitat al Congrés per nomenar Patrimoni de la Humanitat la portalada de Santa María de Ripoll

ERC aconsegueix sumar el PP a la iniciativa que insta el govern espanyol a defensar la candidatura

El text que ha estat acordat recorda que la portalada de Santa Maria de Ripoll és un dels monuments més singulars i importants de la Europa Medieval i plasma diverses influències entre les que destaquen la "Biblia de Ripoll", el còdex d'un sol volum procedent del Scriptorium del monasteri i escenes de l'Antoc Testament.

La proposició no de Llei destaca, a més, que el passat mes de desembre l'Ajuntament de Ripoll va aprovar en ple per unanimitat una moció per declarar la portalada romànica com a Patrimoni de la Humanitat.

Per aquest motiu, el Congrés reconeix la importància monumental i artística de la portalada romànica de Santa Maria de Ripoll, dóna suport al seu nomenament com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco i insta el govern espanyol a impulsar el procés.

En el debat que ha tingut lloc a la Comissió de Cultura de la cambra baixa, la diputada d'ERC Teresa Jordà ha destacat que la portalada és un monument artístic "de primer ordre" i ha recordat que el fet que arribi a ser Patrimoni de la Humanitat permetria que aconseguís recursos per a la seva conservació de la Unesco.

Per fer possible l'aprovació per unanimitat els republicans han acceptat una esmena transaccional del PP que estipula que la Generalitat haurà de sol·licitar la incorporació de la portalada al llistat que elabora el Consell de Patrimoni Històric del govern espanyol, que és qui haurà de redactar la llista definitiva de candidats que l'Estat presentarà davant la Unesco.

D'aquesta manera, al text defintiu "el Congrés dels Diputats insta al govern a, previ acord del Consell de Patrimoni Històric i un cop hagi estat inclosa a la lista indicativa, donar suport i defensar davant les instàncies internacionals oportunes el nomenament com a Patrimoni de la Humanitat de la portalada romànica de Santa María de Ripoll".

La diputada del PP Concepció Veray ha recordat que un cop dins d'aquesta llista serà el Ministeri de Cultura "l'únic interlocutor davant la Unesco", i ha instat la Generalitat a iniciar els tràmits de sol·licitud perquè finalment es pugui votar la inclusió de la portalada de Santa María de Ripoll.

CiU també ha donat suport a la iniciativa. La diputada Montserrat Surroca ha afirmat que la seva formació està convençuda de les possibilitats que la portalada acabi formant part del Patrimoni de la Humanitat perquè reuneix "les característiques precises" per aconseguir aquest reconeixement.

El diputat del PSC Àlex Sáez ha expressat també el suport del Grup Socialista a la proposició no de Llei, i ha destacat la importància de la portalada al patrimoni romànic espanyol i català. Sáez ha afirmat que la seva formació "entén" l'esmena que ha presentat el PP perquè cal que la candidatura passi els tràmits regulats, tot i que ha apuntat que els socialistes espanyols no haguessin tingut inconvenient que un representant de la Generalitat presentés la candidatura davant la Unesco.