L'acomiadament de Manel Serra com a gerent del Consorci de la Costa Brava arriba a judici

El jutjat desestima el recurs del consorci i deixa en suspens el concurs per nomenar un nou gerent

Manel Serra va ocupar el càrrec de gerent del Consorci de la Costa Brava -organisme públic que gestiona el subministrament d'aigua als municipis de la costa- des del 1983 fins el 29 de novembre de 2011, quan va ser acomiadat. La junta del consorci està formada per tots els alcaldes de municipis costaners i, segons els estatuts, el president de l'organisme ha de ser el mateix de la Diputació de Girona. Els estatuts també recullen que el gerent és una figura directiva.

Després de les eleccions municipals, la composició de la junta canvia. Al maig, després dels comicis, el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé (CiU), va delegar el càrrec en un alcalde d'un dels municipis del consorci, Carles Pàramo, alcalde de Roses (CiU). Aquest va ser l'encarregat de comunicar la decisió d'acomiadament a Serra, que ha portat el seu cas davant la justícia.

La clau: quina és la relació laboral?

El judici haurà de servir per clarificar quina era la relació laboral que tenia l'exgerent amb el consorci. Per una banda, l'advocat de Serra, Ricard Reynés, ha sostingut davant de la jutgessa del Jutjat Social número 2 de Girona que Serra era un treballador comú i que, per tant, no se'l pot acomiadar aplicant-li les indemnitzacions per als alts càrrecs. Com a prova, la defensa ha presentat el contracte laboral, que és indefinit. Per això, Reynés demana que sigui considerat un acomiadament improcedent i demana per a Serra una indemnització de 45 dies per any treballat. Per ocupar un càrrec d'alta direcció, Serra ha rebut una indemnització de 20 dies per any treballat amb un màxim de sis mensualitats. El seu sou al consorci era de 6.568,70 euros al mes.

A més, Reynés ha denunciat que va rebre un "tracte discriminatori" i que va ser acomiadat per motius ideològics (Serra va ser regidor socialista a l'Ajuntament de Girona quan Joaquim Nadal era alcalde). Per això, demanen a la jutgessa que el consideri nul i que Serra sigui readmès. A més, demanen una indemnització de 6.000 euros per "danys morals".

Per altra banda, l'advocat del consorci, Ramon Nicolazzi, manté que Serra ocupava un càrrec de confiança. El lletrat ha explicat que va entrar a treballar al consorci com a gerent però que no ho va fer superant cap concurs. Nicolazzi ha detallat que, efectivament, existeix un contracte laboral indefinit però ha posat sobre la taula que els estatuts del consorci recullen que el càrrec de gerent té una durada de quatre anys (coincidint amb els períodes electorals), tot i que es poden renovar. Per això, Nicolazzi ha defensat que el consorci podia prescindir de Serra després de les eleccions i, a més, ha manitngut que, com a membre directiu del consorci, se li havia d'aplicar la indemnització que la llei estipula per als alts directius. Per tant, han demanat a la jutgessa que desestimi la demanda.

El concurs pel nou gerent, suspès

L'advocat de Serra, Ricard Reynés, va demanar al Jutjat Social número 2 de Girona que suspengués la convocatòria del concurs per nomenar nou gerent al Consorci de la Costa Brava, fins que es resolgui la demanda per comiat improcedent presentada pel seu representat. Segons argumentava la defensa, es podria donar el cas que el jutjat obligués el consorci a readmetre Serra i que, per contra, s'hagués nomenat un nou gerent. La magistrada va acceptar la petició però el consorci va recórrer la interlocutòria.

L'advocat de Serra, Ricard Reynés, ha explicat que la jutgessa a desestimat el recurs del consorci i que, per tant, el concurs queda suspès fins que es conegui la sentència sobre l'acomiadament de l'exgerent.

Un altre procés judicial obert per l'acomiadament

Paral·lelament a la demanda d'acomiadament, Serra i l'advocat penalista Benet Salellas també han presentat una querella contra dos càrrecs del Consorci de la Costa Brava, el secretari Jordi Batllori i el cap dels serveis jurídics Pere Saló. Segons Serra, uns dies abans que es fes efectiu el seu comiat, els dos homes li van retenir i impedir l'accés al seu correu tant ordinari com electrònic. L'exgerent sosté que van canviar els panys per barrar-li el pas al despatx i que també van fer canviar els codis del seu ordinador per evitar que entrés al sistema.

A principis del mes de maig, tant Saló com Batllori -representants per l'advocat Carles Monguilod- van declarat al Jutjat d'Instrucció número 4 de Girona en fase d'instrucció per aquesta causa penal. També ho han fet Manel Serra i l'informàtic del Consorci.