Acusacions creuades al judici entre Núria Pòrtulas i dos antisistema amb quatre policies

Els joves sostenen que els agents els van agredir de forma "brutal" i els policies asseguren que els activistes els van colpejar

El fiscal demana inicialment que condemnin els tres joves per un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat, una falta de lesions i un delicte de resistència als agents a penes d'entre 8 mesos i 1 any i 4 mesos de presó. Segons l'acusació pública, els acusats van insultar i agredir els policies. El lletrat dels tres joves, Benet Salellas, considera que van ser els quatre agents els que es van sobrepassar i demana que els condemnin fins a 7 anys de presó per detenció il·legal i delicte de tortura. L'advocat dels quatre policies, Carles Monguilod, nega les acusacions i demana que els absolguin.

Davant l'Audiència de Girona, i enmig d'un fort dispositiu policial amb tres furgonetes de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra, una vintena d'activistes antisistema s'han concentrat per donar suport els tres companys imputats i per denunciar l'actuació policial. El cas es remunta al 19 de març del 2009. La disputa entre els tres joves i els quatre agents de la Policia Local va començar perquè el grup entre el que hi havia Núria Pòrtulas estava penjant cartells a la plaça Poeta Marquina. A partir d'aquest punt, les versions d'uns i altres és totalment oposada.

Els tres joves han explicat que havien estat penjat cartells feia un estona i en espais autoritzats. Llavors, quan caminaven "tranquil·lament" per la plaça Poeta Marquina, un agent va passar en moto i els va dir alguna cosa. "No el vam entendre ni sabíem si anava destinat a nosaltres", ha explicat Pòrtulas. Quan el motorista ja havia marxat, han explicat els tres joves, se'ls va apropar un home "gros i corpulent" i els va instar a identificar-se. "No va dir que era policia i li vam dir que qui era ell per demanar-nos la identificació", ha detallat un dels acusats, Josep Oriol P. que ha assegurat que quan encara no havien pogut agafar els seus DNI els va "empènyer i encastar" contra la vidriera del bar Núria.

Segons els tres joves, la disputa va pujar encara més de to quan va arribar l'agent que havia passat amb moto una estona abans. Va pujar amb la moto a la vorera i, segons els activistes, va ventar un cop de puny a un dels joves, Josep Oriol P. "Em va donar el cop de puny, em va agafar pel coll i em va arrossegar per terra fins que em va encastar contra un cotxe", ha assegurat el jove. Paral·lelament, l'agent de paisà retenia Pòrtulas i Pablo M. per evitar que poguessin socórrer el seu amic.

Els joves han assegurat que després van arribar més patrulles, de les quals han identificat els dos agents més que aquest dimecres s'han assegut a la banqueta dels acusats, que "sense preguntar res" es van sumar a la "pallissa" que estaven donant a Josep Oriol P. fins que, una estona després, els van detenir a tots tres i els van portar a comissaria.

Tres contra un

La versió dels policies és totalment oposada a la dels tres joves. L'agent que no anava uniformat, Juan Carlos G., ha explicat que aquell dia ell no treballava però que va veure que els tres joves penjaven cartells en espais prohibits com faroles o contenidors. Per això, va decidir trucar a la centraleta per demanar que una patrulla s'apropés al lloc perquè els poguessin multar. "No els vaig perdre de vista", ha detallat l'agent.

Després, ja dins la furgoneta on assegura que anava amb la sogra i els seus fills, va veure com un company seu, Manuel P., arribava amb moto i els interceptava. Segons la versió dels agents, el policia motoritzat va aixecar la visera del casc per poder parlar amb els tres joves i demanar-los la identificació. "De cop, un d'ells, el més baixet, em va donar un cop de puny", ha detallat l'agent que diu que va intentar reduir el noi però de seguida els altres dos joves se li van abraonar a sobre per impedir-ho.

"Vaig veure que necessitava ajuda, vaig deixar el cotxe mal aparcat amb la sogra i els nens dins i vaig anar a ajudar-lo", ha assegurat l'agent que no anava uniformat que ha admès que en cap moment es va identificar com a policia perquè "no vaig parlar amb ells per a res".

Aquest policia ha assegurat que tenia Pòrtulas i Pablo M. retinguts mentre ells cridaven insults com "gossos", "fills de puta" o "repressors". Mentrestant, van arribar més patrulles que van ajudar el policia que anava amb la moto a reduir Josep Oriol P. per detenir-lo i també van detenir els altres dos. Els van traslladar a comissaria i el cas va acabar amb denúncies creuades que han arribat a judici aquest dimecres.