Els problemes en el subministrament d'aigua a la Bisbal d'Empordà continuen. El passat dimecres, el poble sencer es va quedar sense servei durant prop de deu hores després de detectar-se una nova avaria en una de les canonades principals que abasteixen la població, a la zona de Sant Cristòfol.
Sorea va reparar la fuita però només va reposar el material danyat, sense fer cap més intervenció que la imprescindible per poder tornar a donar aigua als veïns. El problema és que el contracte que la companyia té amb l'Ajuntament només inclou la prestació, però no les inversions, segons explica l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Enric Marquès.
I això es deu a que l'acord de renovació que van signar empresa i consistori el 2010 va ser declarat nul. Aquest, sí que contemplava inversions, però al no ser efectiu s'ha tornat a l'anterior, que contempla un cost més baix, però suposa una falta d'inversions que "avui paga" la Bisbal, especialment en episodis de pluja.
I és que quan hi ha llevantades com el temporal Gloria els talls són més habituals. Amb tot, Marquès deixa clar que tal i com estan les instal·lacions de la xarxa hi pot haver incidents "encara que no hi hagi cap aiguat".
De fet, des de l'Ajuntament reconeixen obertament la falta d'inversions en aquest servei i tenen clar que el que cal és "posar fi" als talls. Per fer-ho, però, primer s'ha de liquidar el contracte de prestació que l'Ajuntament de la Bisbal té amb Sorea i que està empantanegat als jutjats, un fet que alenteix tot el procés.
Marquès explica que "cal tancar aquesta carpeta" i després obrir un debat amb la resta de grups polítics per valorar cap a quin model es vol anar. En qualsevol cas, l'alcalde deixa clar que el que es decideixi necessitarà incloure inversions, per tal de millorar una xarxa de distribució que té prop de 30 anys. "El problema és que Sorea es limita a canviar una canonada quan s'espatlla, però no fa res més", lamenta.
Municipalitzar, una opció de consens
Una de les alternatives és la municipalització del servei d'aigua. Per poder-ho fer, cal abans que els grups del consistori s'hi avinguin, un fet previsible perquè el ple ja ha votat, almenys, dues vegades mocions per tal de tirar endavant aquest model.
I en aquest aspecte, la majoria ha estat aclaparadora. Dels disset regidors que formaven l'antic consistori, setze hi estaven a favor, i només un en contra. Actualment, la distribució no ha canviat i tot fa pensar que, llevat de l'edil de Tots x la Bisbal, Xavier Dilmé, la resta de regidors estan a favor d'aquest model.
Marquès, però, deixa clar que el que caldrà és estudiar la viabilitat del projecte que es dugui a terme i no descarta revisar, en el termini d'entre un any i mig i dos anys, la possibilitat de modificar les tarifes per tal d'invertir a la xarxa. Marquès, però, deixa clar que "en cap cas" es faria en situacions "tan excepcionals" com les actuals.